Documentare

Cum țin rușii prizonieră Moldova

E timpul să mai băgăm o fisă legat de unul dintre subiectele care arde în perioada asta, din fericire doar la figurat, încă nu și la propriu. E vorba din nou de frații de peste Prut și de peripețiile lor. Ați ghicit, urmează a treia parte din seria care sunt cozile de topor rusești de prin Moldova.

De data asta, nomenclaturiștii din primul clip și oligarhii din cel de-al doilea au lăsat loc următorilor actori politici din povestea noastră. Capitolul ăsta este despre noile instrumente politice ale rușilor în Moldova. Mai exact, liderii ăia care au blocat dezvoltarea Moldovei în ultimul deceniu, și care sunt încă activi și influenți prin peisaj, încercând să tragă de volan înspre est, cu direcția Moscova.

Și aici, la fel ca în primele două clipuri, fauna este foarte diversă, ca într-o junglă asiatică. Asta pentru că meseria de coadă de topor rusească e ceva destul de profitabil în Moldova, mai ales pentru indivizii din acest capitol, care au beneficiat economic și politic de pe urma asocierii, uneori directe, pe față, cu Moscova.

Pe de o parte vom vorbi despre Igor Dodon, al patrulea președinte al Moldovei. Plecat din partidul comunist dominat de Voronin la momentul potrivit, când simțea că barca aia începea să se scufunde, el a creat o variantă ceva mai modernă de partid cu orientări de stânga, socialiștii. Ăștia le-au luat locul comuniștilor ca principală formațiune de stânga din Moldova în ultimii 10 ani, dar și ca stindard al intereselor rusești în parlamentul de la Chișinău. Deși a plecat de la comuniști, Dodon a rămas la fel de pe față filorus, fiind la fel de dornic ca Voronin să se tragă în poză cu Putin și să meargă să ia lumina de la răsărit sub formă de indicații politice și strategii electorale de la Moscova.

Pe lângă Dodon, partida pro-rusă din Moldova îl mai conține și pe Ilan Șor. Asta și pentru că rușii preferă să nu mizeze totul pe o singură carte, o tactică ce e destul de eficientă, pentru că practic crește probabilitatea ca partida pro-rusă să rămână atractivă electoral și influentă decizional. Dacă își frâng unii gâtul, fie intrând la pușcărie sau devenind nepopulari, cum părea să fie cazul la un moment dat cu Dodon, vin alții la rând. Cam asta ar fi una dintre ideile cheie pe care le au rușii legat de cum să joace în Moldova.

Tags: Igor Dodon , Vladimir Putin , Vladimir Voronin , Ilan Sor , Ioan Ceban
Mihai Geamănu
Mihai Geamănu

Urmareste-ne si pe Google News

Durată material: 01:37:22

Mai multe documentare

Documentar 23:54 min
Documentar 25:12 min
Documentar 00:39:55 min
Documentar 00:48:23 min