Documentare

Breaking Fake News: Tg. Mureş 1990 – dezinformare şi sânge (@TVR1)


Interviul săptămânii, cu Marian Voicu

S-au împlinit 34 de ani de la cel mai tragic conflict interetnic din România postcomunistă – cel dintre români și maghiari, de la Târgu Mureș. A fost premeditat acest conflict? Cine a avut de câștigat de pe urma sa? Cine a lansat știrile false care au alimentat cele două părți? Întrebările sunt mult mai numeroase, iar răspunsurile, ca și în cazul Revoluției și al mineriadelor, încă se lasă așteptate.
Invitați: Kacsó Sắndor, jurnalist, TVR

Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram

La Târgu Mureș, în martie 1990, în urma ciocnirilor violente dintre români și maghiari au murit cinci oameni. Dezinformarea a aprins conflictul transmis de televiziunile din întreaga Europă.

Revista presei fake, cu Horia Grușcă:

Vladimir Putin a fost reales preşedinte al Federaţiei Ruse cu un număr record de voturi şi o prezenţă la urne fără precedent. Prezentată ca un succes „istoric” de către propaganda Kremlinului, victoria previzibilă a lui Putin a fost înlesnită de înscrierea în alegeri a trei contracandidaţi de faţadă şi de difuzarea unor clipuri electorale bizare prin care ruşilor li s-a dat de înţeles ce riscă dacă nu vin la vot. Între timp, Rezoluţia Parlamentului European privind restituirea de către Rusia a Tezaurului României a iscat din partea Moscovei un val de injurii, falsuri şi dezinformări la adresa României şi a UE, ca şi un atac cibernetic concentrat al hackerilor ruşi asupra Bucureştiului.

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea:

Ultimele două săptămâni au constituit, pentru presa grăbită, un adevărat festival de „știri bombă”, demne de un scenariu de film cu spioni: comunicații criptate, trafic cu echipamente de telecomunicații de uz militar și criptomonede. Numai că totul a fost, de fapt, o farsă cu fake news.

Tags: Ungaria , România , Securitate , Ion Iliescu , Gelu Vocal Voiculescu , Virgil Măgureanu , martie negru , Targu Mureș
Marian Voicu

Marian Voicu
Urmareste-ne si pe Google News

Durată material: 00:39:55

Mai multe documentare

Documentar 00:23:53 min
Breaking Fake News!: Neomarxiștii

Breaking Fake News!: Neomarxiștii

Marian Voicu
20 Mar 2021
Marian Voicu
Documentar 24:15 min
Documentar 00:18:43 min
Documentar 00:24:00 min