Documentare

Breaking Fake News: O lege europeană pentru reglementarea Big Tech? (TVR1)

Interviul săptămânii, cu Marian Voicu
Facebook, Google, Instagram, TikTok, Youtube sau X trebuie să se conformeze noii legi europene a serviciilor digitale. Deși nu elimină explicit știrile false sau dezinformarea, ci doar conținutul ilegal, legea este o premieră la nivel global. Comisia Europeană vrea să protejeze astfel drepturile fundamentale ale utilizatorilor și să creeze un spațiu digital mai sigur. Măsurile vor fi implementate de autoritățile naționale, care vor avea prerogative în acest sens, cel târziu până la mijlocul lunii februarie a anului viitor.
Invitat: Bogdan Manolea, președintele Asociației pentru Tehnologie și Internet
 
Revista presei fake, cu Horia Grușcă:
Campania de dezinformare a Kremlinului a intrat într-o nouă fază: boţii Rusiei au inundat reţelele de socializare cu articole false despre războiul dintre Israel şi Hamas menite să discrediteze Ucraina. Între timp, 2 artişti ruşi răspândesc mesaje antisemite, dar şi o nouă teorie a conspiraţiei: Zelensky şi guvernul său de evrei ar plănui să transforme Ucraina într-un nou Israel.
 
Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea: 
În Munții Bucegi ar exista tuneluri subterane. Dacii le-ar fi săpat pentru a se apăra în vreme de război, dar și pentru a-și ascunde tezaurele. Deși existența acestor tuneluri nu a fost dovedită, narațiunea continuă să fie propagată de unele televiziuni și chiar de unii politicieni.
 
Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram
Cisiordania și Gaza sunt teritoriile care ar trebui să formeze statul palestinian. Evoluția celor două regiuni a fost însă diferită după constituirea statului Israel. Israelienii s-au retras din Fâșia Gaza în 2005, pe când în Cisiordania, dincolo de zidul de 140 de kilometri, trăiesc acum peste jumătate de million de evrei.

Tags: UE , Facebook , Twitter , TikTok , YouTube , X , Google
Marian Voicu

Marian Voicu
Urmareste-ne si pe Google News

Durată material: 00:39:56

Mai multe documentare

Documentar 00:40:07 min
Documentar 00:05:12 min
Zaiafet: De ce vrea Rusia imperiu?

Zaiafet: De ce vrea Rusia imperiu?

Horia Sârghi
26 Mar 2022
Horia Sârghi
Documentar 02:09:05 min
Documentar 00:48:23 min
Documentar 23:55 min