Documentare

Breaking Fake News: Dosarul Roșia Montană (@TVR1)

Interviul săptămânii, cu Marian Voicu

După 9 ani de procese, statul român câștigă definitiv împotriva companiei canadiene Gabriel Resources în Instanţa arbitrală internaţională de la Washington. Decizia a surprins opinia publică, pentru că oficialii români vorbeau deja de o înfrângere și de penalități de miliarde de dolari. Atacurile politice s-au reluat, dosarul exploatării de la Roșia Montană a fost dezgropat. Acuzațiile reciproce privind dezinformarea și manipularea opiniei publice au ținut prima pagină a presei românești.
Invitați: Dumitru Dobrev, avocat

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea

Într-un an în care jumătate din cetățenii planetei din peste 70 de state votează, încercările de a manipula electoratul prin știri false sunt tot mai numeroase. În cazul alegerilor din iunie pentru Parlamentul european, autorii dezinformărilor sunt mișcările și partidele extremiste europene sau state din afara Uniunii Europene. Impunerea de către Bruxelles a unui așa-zis „pașaport de carbon personal" sau interzicerea reparării mașinilor mai vechi de 15 ani sunt deja dezinformări virale în rețelele sociale.

Revista presei fake, cu Horia Grușcă

În campania pentru alegeri prezidenţiale, propagandiştii lui Vladimir Putin au promovat la televiziunea de stat două versiuni la fel de înfricoşătoare privind continuarea războiului din Ucraina: în vreme ce unii se pronunţă pentru un atac nuclear împotriva Occidentului, alţii prevestesc o ofensivă atomică a NATO asupra Rusiei. Între timp, în an electoral american de data aceasta, peisajul presei din Statele Unite s-a îmbogăţit cu publicaţii electronice, precum DC Weekly, The New York News Daily sau Chicago Chronicle. Numai că, în ciuda denumirilor, gazetele respective nu sunt americane, ci invenţii ale Kremlinului.

Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram

Vladimir Putin se află la conducerea Rusiei de 24 de ani. A avut patru mandate de președinte și unul de premier iar astăzi se încheie scrutinul în urma căruia ar putea câștiga un nou mandat prezidențial de 6 ani. În mandatele sale, din 1999 încoace, Rusia a intervenit militar pe teritoriul Ceceniei, Ucrainei, Siriei și Georgiei. Dincolo de războaiele purtate cu arma în mână, Vladimir Putin s-a războit și cu oponenții regimului său, numele acestora înșirându-se pe o lungă listă de morți suspecte.  

Tags: România , Marcel Ciolacu , guvern , Roşia Montană , Gabriel Resources , Gold Corporation
Marian Voicu

Marian Voicu
Urmareste-ne si pe Google News

Durată material: 00:39:59

Mai multe documentare

Documentar 00:47:08 min
Documentar 00:48:00 min
Documentar 00:39:56 min
Documentar 00:39:44 min
600 de zile de război în Ucraina

600 de zile de război în Ucraina

Marian Voicu
21 Oct 2023
Marian Voicu
Documentar 00:40:10 min