Podcasturi

De fapt, ce este nou astăzi în Rusia? Cum a preluat regimul Putin ce a fost mai rău în epocile țarilor și comuniștilor

Președintele rus Vladimir Putin sosește la o ceremonie de promovare a ofițerilor superiori la Kremlin, Moscova, Rusia, 6 noiembrie 2019.
©EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL  |   Președintele rus Vladimir Putin sosește la o ceremonie de promovare a ofițerilor superiori la Kremlin, Moscova, Rusia, 6 noiembrie 2019.

Politic, Rusia lui Putin este un conglomerat de reziduuri toxice ale diverselor epoci istorice pe care le-a traversat această țară. Din trecutul imperial, a păstrat obsesia vocației globale, dar nu și sentimentul apartenenței la Occident a elitelor sale, de unde și absența oricăror limite morale în felul în care își promovează interesele. Din cel sovietic, Putin a căutat nu doar să instrumentalizeze vestigiile simbolice ale pierdutului statut de superputere, dar și să-i facă pe ruși să creadă că acea perioadă a reprezentat apogeul existenței lor politice, sădindu-le metodic în suflete sentimentul unui paradis pierdut, care de fapt nu a existat vreodată. Putin nu a păstrat însă dorința sinceră a secretarilor generali, cu excepția lui Stalin, de a evita un nou război mondial și nici realismul atent, pe care, cu câteva excepții notabile, aceștia și-au bazat politica externă. A adăugat însă acestor reziduuri cinismul și viclenia, specifice lumii interlope, peste care a așezat atent iluzia puterii și a bogăției, în spatele căreia nu este decât ruina și putregaiul corupției generalizate.

Cosmin Popa
Cosmin Popa

Urmareste-ne si pe Google News

Durată material: 00:18:57

Mai multe podcasturi