Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Rusia a anunțat, marți, că în India se vor produce anual 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

Object Name: MONGOLIA RUSSIA DIPLOMACY
©EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT  |   Russian Direct Investment Fund CEO Kirill Dmitriev (front L)

Rusia a anunțat, marți, că a încheiat un acord cu Serum Institute of India (SII), cel mai mare  fabricant de vaccinuri din lume, pentru a produce anual 300 de milioane de doze de Sputnik V, vaccinul  rusesc anti-COVID-19. Șeful Fondului rus pentru investiții directe (RDIF), care a finanțat dezvoltarea Sputnik V, Kiril Dmitriev, a calificat acordul drept un parteneriat strategic și o etapă care le va permite rușilor să-și mărească semnificativ capacitățile de producție. Primele doze produse de SII ar putea apărea în septembrie. Institutul indian fabrică, deja, vaccinul de la AstraZeneca. Moscova susține că serul său e omologat în 67 de țări, cu o populație însumată de 3,5 miliarde de oameni.

Sputnik V ar putea să nu fie niciodată omologat în Uniunea Europeană – a apreciat, la sfârșitul lui iunie, premierul italian Mario Draghi, citat de agențiile de presă. Sputnik V așteaptă autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), dar omologarea a fost amânată, după ce data limită inițial prevăzută, 10 iunie, a trecut fără să se întâmple nimic. Responsabili comunitari au estimat că validarea Sputnik V ar putea avea loc în septembrie, dacă nu la sfârșitul anului. În martie, Rusia a denunţat vehement declaraţiile unei responsabile a EMA, care a comparat autorizarea de urgenţă a vaccinului Sputnik V de către unele ţări europene cu 'ruleta rusească'. 'Pretindem scuze publice din partea Christei Wirthumer-Hoche de la EMA pentru comentariile sale negative la adresa membrilor Uniunii Europene care au aprobat direct Sputnik V' - au postat Centrul de cercetări de stat Gamaleia şi RDIF, pe conturile lor oficiale de Twitter.
'Astfel de comentarii sunt inadecvate şi aduc atingere credibilităţii EMA şi procesului său de evaluare', se menţionează în text, care denunţă 'posibile interferenţe politice'.

Șefa Consiliului de administraţie al EMA, Christa Wirthumer-Hoche a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul Sputnik V, invocând date insuficiente despre persoanele vaccinate.

'Este comparabil un pic cu ruleta rusească', a declarat ea, într-un interviu pentru canalul de televiziune austriac ORF, preluat de agențiile de presă.
'Pentru moment, nu avem date despre efectele secundare privind persoanele vaccinate', a subliniat ea, invitând ţările să aştepte aprobarea din partea autorităţii cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa.

Autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri pentru 50 milioane de europeni, începând din iunie.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar Ungaria și Slovacia l-au achiziționat, iar la Bratislava serul rusesc a provocat o criză politică majoră. Slovacia a anunțat că e dispusă să vândă sau să doneze altor țări 160 de mii de doze din vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V. Pentru comentatori, acesta ar putea fi epilogul scandalurilor în serie produse de Sputnik V la Bratislava. În aprilie, slovacii se temeau că au primit de la Moscova vaccinuri contrafăcute. Autoritatea slovacă pentru medicamente a anunțat că are îndoieli asupra compoziției unui lot de vaccinuri rusești și că nu e în măsură să determine cât de sigure sunt acestea. Institutul național pentru controlul medicamentelor (SUKL), citat de agențiile de presă,  a precizat că loturile de Sputnik V utilizate în testele preclinice și studiile clinice, în urma cărora celebra revistă de știință britanică Lancet a calificat serul rusesc drept sigur, nu au aceleași caracteristici cu dozele livrate Bratislavei. Pe baza testelor de laborator, adaugă SUKL, nu se poate conchide în legătură cu eficacitatea acestora și nici cât de sigure sunt pentru om. Doar numele de pe etichetă e același, mai spunea sursa, care adăuga că producătorul vaccinului n-a răspuns la solicitările repetate de a furniza date asupra compoziției celor 200 de mii de doze deja importate de slovaci din Rusia. În februarie, Lancet evaluase eficacitatea Sputnik V la 91,6%. Fostul prim-ministru slovac, Igor Matovic, a demisionat și i-a lăsat șefia guvernului ministrului de Finanțe, Eduard Heger, nu înainte de a-și fi păstrat un post un post de vicepremier în noul cabinet. El devenise foarte impopular printre cetățeni, iar coaliția guvernamentală cvadripartită de dreapta funcționa tot mai sincopat. Un sondaj de pe 21 martie releva că 80% dintre slovaci voiau ca premierul să plece. Criticat vehement pentru proasta gestiune a epidemiei de COVID-19 și după ce a achiziționat vaccinuri Sputnik V din Rusia, Matovic a pierdut și susținerea unora dintre miniștri, care au preferat să demisioneze. Șeful diplomației de la Bratislava, Ivan Korcok, a spus că tranzacția cu rușii afectează imaginea țării  ca membră a NATO și a Uniunii Europene și că vaccinul e un instrument într-un război hibrid.

Tags: Russia, SARS-CoV-2, Sputnik V

Other news
Moscova se oferă să medieze negocierile dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru delimitarea frontierei comune

Moscova se oferă să medieze negocierile dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru delimitarea frontierei comune

Acestea au purtat, în toamna anului trecut, un scurt război care s-a soldat cu peste şase mii de morţi şi cu o victorie categorică a azerilor şi doar oficiile de mediator ale președintelui rus, Vladimir Putin, au pus capăt luptelor.

Austria e dispusă să producă vaccinurile din Rusia şi China, dacă acestea obţin o autorizaţie  pentru piaţa Uniunii Europene

Austria e dispusă să producă vaccinurile din Rusia şi China, dacă acestea obţin o autorizaţie pentru piaţa Uniunii Europene

'Depinde doar de eficacitate, securitate şi disponibilitate rapidă, fără lupte geopolitice' - afirmă cancelarul Sebastian Kurz

Ce partide au câștigat alegerile în țările vecine României?

Ce partide au câștigat alegerile în țările vecine României?

Românii din străinătate au putut să își exprime opțiunile în 741 de secții de votare.

13 Jul 2021

3 minutes read
Ministrul de Interne, Karl Nehammer, e noul lider al dreptei austriece și viitor cancelar
Ministrul de Interne, Karl Nehammer, e noul lider al dreptei austriece și viitor cancelar

Actualul șef al guvernului, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona din funcţie după ce conservatorii îşi vor alege un nou președinte.

03 Dec 2021
România respinge alegaţiile Rusiei privind scutul antirachetă al NATO
România respinge alegaţiile Rusiei privind scutul antirachetă al NATO

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, repetă că sistemul, care include facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv şi e utilizat numai în scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU.

03 Dec 2021
Guvernul de la București promite că va avea un dialog constant şi deschis cu cultele religioase, pentru a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor în perioada pandemiei
Guvernul de la București promite că va avea un dialog constant şi deschis cu cultele religioase, pentru a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor în perioada pandemiei

În Grecia, încă din iulie, Sinodul Bisericii Ortodoxe i-a îndemnat pe credincioși să se vaccineze împotriva COVID-19 și a redactat o circulară în care precizează că vaccinurile împotriva noului coronavirus nu conţin microcipuri, așa cum pretind teorii bazate pe campanii de dezinformare de pe internet.

03 Dec 2021
Grecia e acuzată de expulzarea ilegală a unui traducător angajat de agenția europeană de frontieră, Frontex
Grecia e acuzată de expulzarea ilegală a unui traducător angajat de agenția europeană de frontieră, Frontex

În septembrie, poliția elenă ar fi reținut aproape o sută de migranți, i-ar fi lovit și le-ar fi luat telefoanele mobile, banii și documentele.

02 Dec 2021