Parlamentul Ungariei a adoptat un amendament al Constituţiei care stabilește că "mama este femeie, iar tatăl este bărbat", transmite agenția MTI. Parlamentarii au modificat și reglementările stabilite în Constituţie privind situaţiile excepţionale, cum ar fi, între altele, starea de urgenţă şi starea de alertă.

Legislativul de la Budapesta a adoptat cu 134 voturi pentru, 45 împotrivă şi 5 abţineri cea de-a noua modificare a legii fundamentale, iniţiată de guvern. De acum înainte, legea fundamentală precizează că mama este femeie, tatăl este bărbat. Se protejează dreptul copilului la identitatea corespunzătoare sexului natural avut la naştere, respectiv se asigură educaţia lui conform sistemului de valori care are la bază "identitatea constituţională şi cultura creştină a Ungariei".

Potrivit motivării amendamentelor la Constituție, guvernul a considerat necesar să stabilească în legea fundamentală faptul că mama este femeie, tatăl este bărbat, deoarece “legile naturale referitoare la formele şi conţinutul comunităţilor umane şi noţiunile aflate în concordanţă cu acestea, care asigură menţinerea comunităţilor şi sunt izvorâte din ordinea Creaţiei” se află în pericol permanent.

Necesitatea de a asigura dreptul copilului la identitatea corespunzătoare sexului natural avut la naştere este explicată de guvern prin apariţia unor noi procese ideologice moderne în lumea vestică; acest drept cuprinde ocrotirea copilului faţă de intervenţiile de ordin intelectual sau biologic care acţionează asupra integrităţii sale corporale şi sufleteşti.

Modificarea Constituţiei intră în vigoare în ziua următoare a promulgării, însă reglementările referitoare la situaţiile excepţionale vor avea efect doar începând cu 1 iulie 2023. Parlamentul a adoptat noua Constituţie la 18 aprilie 2011 şi aceasta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012. De atunci, a fost modificată de mai multe ori de parlament, ultima oară în decembrie anul trecut.

Organizațiile pro-LGBTQ au deplâns cee ace au numit “o zi neagră pentru drepturile omului”. Reuters notează că guvernarea Fidesz de la Budapesta a încercat tot mai insistent, în ultimii ani, să impună o agendă ultra-conservatoare, marcată de atacuri tot mai dese împotriva imigranților (în special musulmani) și a comunității LGBTQ. Unul dintre promotorii acestei agende, euro-deputatul József Szájer, descris drept un “apropiat” al premierului Viktor Orban, a demisionat recent după ce a fost implicat într-o petrecere sexuală gay la Bruxelles, dar scandalul a fost în mare măsură ignorat de presa pro-guvernamentală care domină peisajul mediatic din Ungaria.