Opoziţia georgiană denunţă fraude masive la alegerile locale şi-şi cheamă susţinătorii să protesteze în stradă

Opoziţia georgiană denunţă fraude masive la alegerile locale şi-şi cheamă susţinătorii să protesteze în stradă

Opoziţia georgiană a anunţat că nu recunoaşte rezultatele celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor locale şi şi-a chemat, duminică, susţinătorii să protesteze în stradă faţă de ceea ce a numit frauda electorală orchestrată de putere. Un al doilea tur de scrutin, desfăşurat sâmbătă, a fost necesar în 20 de municipalităţi, iar partidul la putere, Visul georgian, şi-a adjudecat 19 dintre acestea. Situaţia e, deja, foarte tensionată în Georgia, după ce, pe 1 octombrie, fostul preşedinte Mihail Saakaşvili a fost încarcerat chiar în ajunul primului tur, când revenise în ţară după opt ani de exil. El a intrat în greva foamei, iar puterea a refuzat solicitarea medicilor de a fi spitalizat. Partidul fondat de Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită (MNU), e principala formaţiune de opoziţie, iar liderul acesteia, Nika Melia, a promis o luptă fără compromisuri contra actualei puteri.

Luna aceasta, zeci de mii de oameni au manifestat în capitala Tbilisi, pentru a cere eliberarea fostului preşedinte, şi aproape o sută de mii au semnat o petiţie în acest sens. Saakașvili va trebui să execute integral pedeapsa de șase ani de detenție înainte de fi pus în libertate – au afirmat responsabilii politici de la Tbilisi. "Nimeni de pe pământ nu e în măsură să ne poată convinge să-l eliberăm" – a declarat premierul  Irakli Garibașvili, după ce Ucraina, unde Saakașvili conducea o agenție care elaborează strategii de reformă, a solicitat transferarea lui. Și actuala președintă, Salome Zurabișvili, a declarat că nu-l va grația pe antecesorul său, condamnat la șase ani de detenție, pentru abuz de putere, într-un dosar pe care Saakașvili îl califică drept fabricat politic.

Considerat un naţionalist pro-occidental, preşedinte între 2004 şi 2013, Saakaşvili, 53 de ani, le-a promis suporterilor săi că va fi alături de ei la primul tur al alegerilor locale, de pe 2 octombrie, pentru a le apăra opţiunea electorală. Pentru partizanii săi, el e eroul ce a condus aşa-numita Revoluţie a trandafirilor care, în 2003, a înlăturat de la putere elitele postcomuniste corupte. Adversarii din actualul partid de guvernământ, Visul georgian, îi reproşează pornirile autoritare şi înfrângerea militară din 2008, când trupele ruse au invadat Georgia şi au consolidat independenţa de facto a regiunilor secesioniste pro-moscovite Osetia de Sud şi Abhazia.

Timp citire: 1 min