Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Bulgaria se apropie de al treilea scrutin legislativ într-un singur an: și partidul de centru-dreapta GERB renunţă la mandatul de a forma un nou Guvern

Bulgaria
©EPA-EFE/VASSIL DONEV  |   The candidate for Prime Minister of GERB-SDS party, Daniel Mitov poses for photographers during official ceremony of handing a mandate for​ the new Government in Sofia, Bulgaria

Partidul de centru-dreapta GERB a devenit vineri a doua formaţiune politică bulgară ce renunţă la încercarea de alcătuire a unui nou Executiv în urma alegerilor parlamentare neconcludente desfăşurate în luna iulie. Preşedintele Rumen Radev i-a înmânat lui Daniel Mitov, desemnat candidat al GERB la funcţia de prim-ministru, mandatul pentru formarea unui Guvern, iar Mitov i l-a returnat imediat şefului statului. Anterior, partidul anti-sistem „Există un Astfel de Popor“ (ITN), care la alegerile din 11 iulie a obţinut 65 dintre cele 240 de locuri în parlament, a abandonat eforturile de a forma un guvern minoritar. Cu cele 63 de mandate parlamentare, GERB este departe de a avea o majoritate, iar alte partide au refuzat să coopereze cu această formaţiune, acuzată de corupţie generalizată în timpul guvernului condus de Boiko Borisov.

Înainte de a returna mandatul, Daniel Mitov a prezentat presei o listă cu posibili miniştri, pentru ca bulgarii „să poată face comparaţii şi să vadă potenţialul“ partidului GERB. Mitov a argumentat – potrivit agențiilor internaționale de presă – că respectivul potenţial cabinet nu va fi prezentat oficial pentru că GERB nu se poate baza, în acest context, pe discuţii constructive despre politici sau acorduri de coaliţie.

Preşedintele Rumen Radev trebuie acum să ceară unui al treilea partid să încerce să formeze un guvern, însă analiştii politici sunt de părere că sunt şanse minime de reuşită ţinând cont de divergenţele existente între ITN şi alte două partide anti-sistem mai mici. Dacă nici al treilea partid nu va reuşi să alcătuiască un Executiv, atunci preşedintele bulgar va trebui să dizolve încă o dată Parlamentul, să numească un Guvern provizoriu şi să convoace în termen de 60 de zile noi alegeri. 


Other news
Forţele Navale Române organizează primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021 desfăşurat în Marea Neagră

Forţele Navale Române organizează primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021 desfăşurat în Marea Neagră

Participă peste 700 de militari români şi străini, din Bulgaria, Franţa, Grecia, Spania, Statele Unite şi Turcia.

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat  că vor expulza câte un diplomat rus

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat că vor expulza câte un diplomat rus

Varșovia precizează că decizia a fost adoptată în conformitate cu principiul reciprocităţii şi în mod coordonat.

Ministrul ceh de Externe, proeuropeanul Tomas Petricek, va fi demis

Ministrul ceh de Externe, proeuropeanul Tomas Petricek, va fi demis

Un adversar al apropierii de Moscova și Beijing, Petricek a intrat adesea în coliziune cu șeful statului, Milos Zeman, considerat de media de la Praga mai curând un filorus.

20 Aug 2021

1 minute read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021