Zeci de mii de oameni au manifestat în Georgia, pentru a cere eliberarea fostului președinte Mihail Saakașvili

Zeci de mii de oameni au manifestat în Georgia, pentru a cere eliberarea fostului președinte  Mihail Saakașvili
© EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE   |   Participants of the 'United National Movement' gather for a protest against the arrest of the former Georgian President Mikheil Saakashvili, in front of the prison in Rustavi, Georgia.

Zeci de mii de oameni au manifestat, joi, în Georgia, pentru a cere eliberarea fostului președinte  Mihail Saakașvili, încarcerat de la începutul lunii și aflat în greva foamei. Numai în capitala țării, Tbilisi, scriu agențiile internaționale de presă, s-au adunat cel puțin 50 de mii de persoane. Au fost și medici, care nu și-au ascuns preocuparea față de starea lui de sănătate în închisoare.

Saakașvili va trebui să execute integral pedeapsa de șase ani de detenție înainte de fi pus în libertate – au afirmat responsabilii politici de la Tbilisi, citați de agențiile internaționale de presă. "Nimeni de pe pământ nu e în măsură să ne poată convinge să-l eliberăm" – declară premierul  Irakli Garibașvili, după ce Ucraina, unde Saakașvili conducea o agenție care elaborează strategii de reformă, a solicitat transferarea lui. Și actuala președintă, Salome Zurabișvili, a declarat că nu-l va grația pe antecesorul său, condamnat la șase ani de detenție, pentru abuz de putere, într-un dosar pe care Saakașvili îl califică drept fabricat politic. El a fost arestat pe 1 octombrie, când a revenit, pe neașteptate, în țară după opt ani de exil.

Preşedinte între 2004 şi 2013, Saakaşvili, 53 de ani, e fondatorul principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), şi le-a promis suporterilor săi că va fi alături de ei la alegerile locale de pe 2 octombrie, pentru a le apăra opţiunea electorală.

Pentru partizanii săi, el e eroul ce a condus aşa-numita Revoluţie a trandafirilor care, în 2003, a înlăturat de la putere elitele postcomuniste corupte. Adversarii îi reproşează pornirile autoritare şi înfrângerea militară din 2008, când trupele ruse au invadat Georgia şi au consolidat independenţa de facto a regiunilor secesioniste pro-moscovite Osetia de Sud şi Abhazia.

Observatorii amintesc că Georgia a plonjat, anul trecut, într-o prelungită criză politică, după ce Visul georgian a fost acuzat că a fraudat masiv alegerile parlamentare. Diplomatul suedez Christian Danielsson a primit din partea Uniunii Europene misiunea de a media între autorităţile şi opoziţia de la Tbilisi, dar puterea, controlată de cel mai bogat om din ţară, Bidzina Ivanişvili, s-a retras din acordul politic intermediat de Bruxelles şi Washington.

Timp citire: 1 min