Zeci de asociaţii civice din Belarus sunt pe cale a de a fi lichidate de autorităţi

Zeci de asociaţii civice din Belarus sunt pe cale a de a fi lichidate de autorităţi
© EPA-EFE/STR   |   Belarusian women wearing clothes and holding umbrellas in colours of a Belarusian protest flag, march during a demonstration against the government and Belarusian President Lukashenko in Minsk, Belarus, 18 July 2021. Despite torture, arrests and criminal cases for having and showing symbols in national colours, Belarusian women continue to protest. According to the participants, the walk calls for empathy and solidarity with the victims of the ongoing repressions.

Zeci de asociaţii civice din Belarus sunt pe cale a de a fi lichidate de autorităţi – a anunţat organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Viasna, ea însăşi vizată de aceste proceduri administrative care urmăresc înabuşirea oricărei contestări a regimului autoritar de la Minsk. Printre ţinte figurează filiala belarusă a asociaţiei internaţionale a scriitorilor PEN, asociaţia jurnaliştilor, care a făcut, recent, obiectul unor percheziţii şi reţineri, o prestigioasă şcoală comercială din Minsk, fundaţii caritabile pentru persoane cu handicap ori şomeri. Toate apar cu menţiunea „în curs de lichidare” pe portalul juridic al guvernului.

Semnalul, remarcă analiştii, l-a dat preşedintele Aleksandr Loukaşenko, care i-a numit pe militanţii din societatea civilă bandiţi şi agenţi ai străinătăţii şi i-a acuzat că acţionează în detrimentul statului. Anterior, la o întâlnire cu omologul, aliatul şi protectorul său rus, Vladimir Putin, Loukaşenko afirmase că aceste "ONG-uri murdare trebuie traduse în justiţie, fiindcă răspândesc teroarea în ţară". De luni în şir, aparatul represiv al regimului arestează, judecă sumar şi condamnă discreţionar activişti din opoziţie, jurnalişti şi militanţi civici, pentru a lichida toate vocile critice, care au acuzat realegerea prin fraudă a lui Lukaşenko, în august 2020. La putere din 1994, acesta e calificat frecvent drept ultimul dictator din Europa, iar regimul său face obiectul a numeroase sancţiuni impuse de Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie sau Canada.

În mai, zece opozanţi belaruşi au depus, în Germania, o plângere împotriva regimului, pe care-l acuză de acte de tortură sistematică. Avocaţii opozanţilor care s-au adresat justiţiei germane vorbesc despre mai bine de o sută de cazuri de tortură, violenţe fizice, umiliri, insulte, privare de somn şi de hrană, toate cu grave consecinţe asupra sănătăţii victimelor, şi conchid că statul belarus se comportă bestial cu propriii săi cetăţeni. 

Timp citire: 1 min