
„Nu suntem singuri” a spus președintele Ucrainei mulțumindu-le europenilor pentru sprijinul acordat țării sale. La o săptămână de la confruntarea violentă cu președintele american Donald Trump, chiar în Biroul Oval, Volodimir Zelenski le-a mulțumit din nou europenilor într-un moment în care „ Statele Unite subminează alianța transatlantică și își îngheață ajutorul militar pentru Ucraina”, scrie Le Figaro.
Volodimir Zelenski participă la summitul UE
În contrast cu atmosfera de la Washington, la Bruxelles, Volodimir Zelenski a fost înconjurat de președintele Consiliului, Antonio Costas și președinta Comisiei Europene. Ambii au reafirmat determinarea de a sprijini Kievul. Mai mulți lideri europeni, inclusiv Cancelarul german în exercițiu, Olaf Scholz, au declarat că pacea în Ucraina nu poate fi „dictată”. Așa cum spunea președintele Franței în discursul său , miercuri seară, Europa este la răscruce, iar pe masa Consiliului european extraordinar se află situația din Ucraina, în noul context internațional, și creșterea cheltuielilor pentru apărare. Germania ia în considerare acum investiții masive pentru a-și întări armata.
Germania își crește masiv cheltuielile pentru apărare
De altfel, la summitul de la Bruxelles participă și viitorul cancelar al Germaniei, Frederich Merz. La întâlnirea avută joi dimineață cu președintele Consiliului, Frederich Merz a anunțat că va relaxa regulile națiunii privind acumularea datoriilor pentru a permite cheltuieli mai mari pentru apărare. De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un plan de relaxare, la nivel european, a regulilor bugetare, astfel încât țările care sunt dispuse să poată cheltui mult mai mult pentru apărare. Propunerea ei este susținută de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru cumpărarea de echipamente militare prioritare , scrie revista Time. O altă temă, lansată de președintele Emmanuel Macron, se referă la posibilitatea de a folosi descurajarea nucleară a Franței pentru a proteja continentul de amenințările rusești. O idee pe care Moscova a calificat-o drept o amenințare la adresa Rusiei. Reuniunea de joi, nu are ca scop rezolvarea celor mai presante probleme ale Ucrainei, cum ar fi vidul creat prin suspendarea ajutorului militar american. Cea mai mare provocare a acestui summit va fi să arate unitate și solidaritate până la capăt prin adoptarea unei declarații finale care va avea nevoie de un vot unanim. Ungaria și Slovacia, din motive diferite, au anunțat deja că ar putea bloca ajutorul pentru Ucraina.