
Frontul intersindical care a organizat grevele împotriva reformei pensiilor din Franța amenință că următoarea mobilizare, programată pentru 7 martie, va aduce țara ”în impas”, dacă guvernul nu renunță la creșterea vârstei minime de pensionare la 64 de ani, față de 62 cât este în prezent.
Joi, în cea de a cincea zi de manifestații, sindicaliștii au urmărit să mențină presiunea asupra deputaților, ale căror dezbateri aprinse pe marginea acestui proiect se încheie vineri la miezul nopții, înainte ca textul să fie transmis către Senat, camera superioară a Parlamentului.
Participarea la proteste este însă în scădere. La Paris, sindicatul CGT a anunțat 300.000 de manifestanți, în timp ce poliția a numărat 37.000 de persoane, mai puțin decât la ultima mobilizare de sâmbătă, când CGT identificase 500.000 de manifestanți în capital, iar autoritățile 93.000. Unul dintre motive e fost legat de perioada vacanțelor școlare din cea mai mare parte a Franței.
”Pe 7 martie, totul este blocat, totul trebuie să se oprească peste tot”, a declarat liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon. Organizațiile studențești au făcut și ele apel și la „întărirea mișcării” împotriva reformei pensiilor, anunțând mobilizarea tinerilor pe 9 martie. Un sondaj recent sugerează că aproximativ 58% dintre francezi susțin grevele, iar un altul că aproximativ 70% se opun planurilor de reformă a pensiilor.
În transport, perturbațiile au fost limitate astăzi, cu 14% din angajații companiei naționale de căi ferate SNCF în grevă. Au existat întârzieri ale trenurilor, metroul din Paris a circulat normal. Pe aeroporturi o parte din zboruri au fost anulate.