Șeful OMS promite că va obține un răspuns în privința originii Covid-19

Șeful OMS promite că va obține un răspuns în privința originii Covid-19
© EPA-EFE/MARK R. CRISTINO   |   Un ghid de transport public așteaptă ca un autobuz public să sosească într-un cartier comercial din Beijing, China, 6 ianuarie 2023. China și-a apărat transparența raportării COVID-19 după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că Beijingul nu raportează decesele.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății s-a angajat personal să facă totul pentru a obține ”un răspuns” cu privire la originile Covid-19. ”Există o dimensiune științifică și morală a acestei probleme și trebuie să continuăm să insistăm până când vom avea răspunsul” cu privire la originile pandemiei, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul briefing-ului de presă săptămânal al organizației, la Geneva.

El a menționat că a trimis recent un e-mail oficial unui înalt responsabil chinez, cerând din nou colaborarea Beijingului în încercarea de a stabili de unde și când a început să se răspândească virusul Covid-19.

Un articol din revista științifică Nature, publicat în această săptămână, susținea că OMS ar fi renunțat tacit să mai investigheze originile pandemiei, din cauza lipsei de cooperare din partea autorităților chineze.

Dar reprezentanta OMS, dr. Maria Van Kerkhove, care se ocupă cu lupta împotriva pandemiei, a afirmat că informația este eronată. ”Nu am abandonat niciun plan. Nu ne vom opri până nu înțelegem originile... și devine din ce în ce mai greu odată cu trecerea timpului”, a spus ea.

În februarie 2021, specialiști din diverse discipline aflați sub conducerea OMS au petrecut două săptămâni în China, însoțiti de colegi chinezi, pentru a încerca să dezlege misterul originilor din Wuhan. Raportul lor comun a înclinat balanța în favoarea transmiterii virusului la oameni de la un animal intermediar, posibil dintr-o piață din orașul chinez. O altă teorie - susținută în special de serviciile de informații americane sub administrația Trump, dar și de un număr de membri ai comunității științifice - a înclinat în favoarea unei scurgeri de la un laborator din Wuhan, unde au fost studiate coronavirusurile asemănătoare SARS CoV-2.

Timp citire: 1 min