Știri

Scandal legat de lansarea AUR la Chișinău

AUR
  |  

Daruieste Viata

Intenția Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de a se lansa în Republica Moldova a provocat demisia unui vicepreședinte al Partidului Popular Românesc (PPR), Ion Varta, care condamnă „maniera” liderului AUR, George Simion de a-și lansa propriul proiect politic. Varta sugerează că PPR ar urma să preia denumirea formațiunii politice conduse de George Simion.

Ion Varta a anunțat pe contul său de Facebook că părăsește rândurile PPR și se retrage din funcția de vicepreședinte al formațiunii pentru că nu se regăsește în „noua formulă pe care urmează să o capete acest partid pe 27 martie, când va deveni AUR”. Totodată el critică   „maniera pe care a preferat-o George Simion pentru a-și lansa propriul proiect politic prin intermediul unui scandal de proporții cu injurii la adresa celor doi președinți ai celor două state românești ”.

Decizia lui Ion Varta vine la scurt timp după incidentul de la granița dintre România și Republica Moldova, când George Simion nu a fost lăsat să treacă în stânga Prutului din cauza unei interdicții care expiră în 2023. Politicianul a anunțat că formațiunea sa se va lansa în Republica Moldova pe 27 martie, atunci când este marcată Unirea Basarabiei cu România de la 1918.

Contactat de Veridica, președintele interimar al PPR, Vlad Bilețchi, a declarat că nu va reacționa la declarațiile lui Ion Varta, dar a negat că George Simion le-ar fi adresat cu injurii președinților României și Republicii Moldova.

„Aceasta este o interpretare a presei despre injurii la adresa președinților. Ei au fost condamnați pentru pasivitate, judecați pentru lipsa de reacție și promptitudine pentru a interveni în cazul unui parlamentar român”, a declarat el.

Vlad Bilețchi a confirmat că în Republica Moldova „se va lansa o forță politică ce va purta denumirea Alianța pentru Unirea Românilor, cu denumire, esență și scop identice cu AUR din România”. El a precizat că au avut loc discuții atât în cadrul PPR, cât și cu alte formațiuni politice unioniste, dar deciziile vor fi anunțate ulterior.

Am solicitat pe Facebook un comentariu și din partea liderului AUR, George Simion, dar nu a răspuns la mesaj.

Partidul Popular Românesc este o formațiune politică lansată în urma unei sciziuni în cadrul Partidului Liberal, condus în prezent de fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, produsă în 2013. PPR s-a numit initial Partidul Liberal Reformator, fiind condus de Ion Hadârcă. Acesta a renunțat la funcția din partid în 2016, când a fost ales senator la București din partea ALDE. În 2019, PLR și-a schimbat denumirea în Partidul Popular Românesc.

La începutul anului 2020, PPR a participat la constituirea Mișcării Politice Unirea, din care mai fac parte patru partide extraparlamentare care se pronunță pentru unirea Republicii Moldova cu România. MPU l-a susținut pe candidatul Dorin Chirtoacă la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2020, dar acesta a acumulat doar 1,2% din voturi.

George Simion este cunoscut în Republica Moldova încă din timpul guvernării comuniste, pentru participarea sa la organizarea mai multor marșuri și acțiuni unioniste, unele soldate cu incidente și altercații cu contramanifestanți sau cu forțele de ordine. A primit mai multe interdicții de intrare sau a fost expulzat din Republica Moldova. Ultima i-a fost aplicată în octombrie 2018, pe o perioadă de cinci ani. A încercat să revină în Republica Moldova pe 14 martie, anunțând că intenționează să participe la funeraliile lui Nicolae Dabija, dar nu a fost lăsat să treacă, în pofida argumentelor că este deputat și deține pașaport diplomatic.

 

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
O dronă rusească a ucis un om care mergea pe stradă
O dronă rusească a ucis un om care mergea pe stradă

Procurorii ucraineni au deschis o anchetă pentru crime de război.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Israelul își continuă ofensiva în Gaza
Israelul își continuă ofensiva în Gaza

Aproape 17.500 de oameni, majoritatea femei și copii, ar fi fost uciși acolo în cele două luni de război.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Românii, pe primul loc în UE la numărul de ore lucrate în 2022
Românii, pe primul loc în UE la numărul de ore lucrate în 2022

Ei sunt urmați în clasament de muncitorii bulgari și greci.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Rusia amenință că va ataca membri ai NATO, inclusiv România, dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul acestora
Rusia amenință că va ataca membri ai NATO, inclusiv România, dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul acestora

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a avertizat că avioanele de luptă F-16 livrate Ucrainei vor fi o țintă „corectă” pentru Rusia dacă vor fi staționate în țările NATO.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023