Știri

Salariul mediu net a crescut cu aproximativ 14% într-un an

O profesoară și câinele ei de companie participă la marșul de protest sindical din centrul Bucureștiului, România, 25 mai 2023.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   O profesoară și câinele ei de companie participă la marșul de protest sindical din centrul Bucureștiului, România, 25 mai 2023.

Susține jurnalismul independent

În luna martie 2024, câştigul salarial mediu net a fost 5185 lei, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.779 lei).

Martie 2024 comparativ cu Martie 2023

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,9%. În aceeaşi perioadă, indicele câştigului salarial real a fost 106,8% în luna martie 2024 față de luna martie 2023. INS precizează că, în cursul anului, se înregistrează fluctuații ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creșterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Martie 2024 comparativ cu Februarie 2024

În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai mari scăderi ale salariului mediu net

Cele mai mari scăderi ale salariului mediu net au fost înregistrate în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii - 11,1%, şi extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice - între 3 și 7%.

Sectorul bugetar

În sectorul bugetar, câştigul salarial mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă astfel: în sănătate şi asistență socială (+6,9%), în principal ca urmare a aplicării anumitor prevederi legale, în învăţământ (+4,6%), urmare reluării plății cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (+1,7%), prin începerea acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă) aferente anului 2024.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Burkina Faso, Mali și Niger anunță că vor să creeze o confederație
Burkina Faso, Mali și Niger anunță că vor să creeze o confederație

Toate cele trei foste colonii franceze din Africa sunt conduse de regimuri militare puciste, prietene cu Rusia.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Vietnam: șeful securității comuniste devine șef al statului
Vietnam: șeful securității comuniste devine șef al statului

Comitetul central al partidului a aprobat „numirea tovarășului To Lam, membru al Biroului Politic și ministru al Securității Publice, ca președinte”.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Gaza: 83 de oameni uciși în 24 de ore
Gaza: 83 de oameni uciși în 24 de ore

Austria a anunțat că va relua finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), suspendată după acuzațiile că angajații acesteia ar fi fost implicați în atacul Hamas din toamnă în sudul Israelului.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Aproape zece mii de refugiați din regiunea ucraineană Harkov
Aproape zece mii de refugiați din regiunea ucraineană Harkov

Oamenii fug de soldații ruși, care au reușit să avanseze între cinci și zece kilometri de-a lungul graniței.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024