Angajata Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA Oradea în dosarul vaccinărilor false anti-COVID-19 îşi va pierde locul de muncă. Miercuri au început procedurile legale pentru rezilierea contractului său - a informat directorul DSP, dr. Daniela Rahotă, citată de media.
Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea a anunţat, miercuri dimineaţa, într-un comunicat, că au fost reţinute cinci persoane în dosarul vaccinărilor fictive de la Centrul Petea din Satu Mare (nord-vest), între acestea fiind şi o asistentă medicală angajată a DSP Bihor la Compartimentul Supraveghere şi Control Boli Transmisibile. Conform informării oficiale a DNA Oradea, femeia ar fi intermediat obţinerea certificatelor false contra unor sume cuprinse între 250 şi 300 de euro. Ea este suspectată de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.
La începutul lunii, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat că sunt în lucru peste 360 de dosare penale privind posibile fraude cu certificate şi adeverinţe de vaccinare, în care sunt cercetate aproape 900 de persoane. Ea a exemplificat cu un dosar întocmit după ce mai mulți oameni s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi au arătat la internare certificate de vaccinare, dar au recunoscut, ulterior, în faţa cadrelor medicale că de fapt nu s-au vaccinat. În acest caz, Judecătoria Timişoara a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat, pentru fals intelectual, uz de fals, fals informatic şi zădărnicire a combaterii bolilor.
În octombrie, un centru de vaccinare anti-COVID-19 din Bucureşti a fost închis temporar, după ce au apărut suspiciuni că acolo se eliberează certificate verzi false. Poliţiştii au făcut percheziţii domiciliare în Bucureşti şi au ridicat probe, iar aproape 170 de persoane au fost chemate la audieri. Un funcţionar public a fost reţinut. Procurorii afirmă că funcţionari publici detaşaţi la centru au trecut, pentru bani, în certificatele de vaccinare datele de identificare ale unor persoane care nu primiseră serul, dar voiau să beneficieze de avantajele pe care le implică statutul de persoană imunizată.
De la declanșarea pandemiei, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.752.103 de cazuri de COVID-19, iar 54.011 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus au murit.