
În urma primelor informații despre posibila vizită la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz, însoțit de președintele francez Emmanuel Macron și de premierul italian Mario Draghi, ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk a postat pe Twitter o fotografie cu cinci tancuri, și următorul mesaj către guvernul german: „De ce refuzați armatei ucrainene accesul la aceste vehicule de luptă, disponibile imediat, în timp ce forțele ucrainene sângerează de moarte sub ochii voștri?”
Melnyk a venit la scurt timp cu o actualizare pentru agenția germană de presă DPA. „Poporul Ucrainei se așteaptă ca, în timpul vizitei sale la Kiev, cancelarul Olaf Scholz să anunțe că aduce cu el un nou pachet de ajutor militar, care să includă tancuri și transportoare blindate” a spus ambasadorul ucrainean. La rândul său primarul Kievului, Vitali Klitschko, citat de tabloidul german Bild a spus că ucrainenii așteaptă de la cei trei lideri ai celor mai importante țări să înăsprească sancțiunile și să livreze arme cât mai repede posibil. Ambii responsabili ucraineni și-au subliniat convingerea că ambițiile președintelui rus Vladimir Putin se întind cu mult dincolo de granițele Ucrainei.
În sfârșit, președintele Volodimir Zelenski a cerut Germaniei, într-un interviu pentru televiziunea ZDF, să renunțe la echilibristica dintre sprijinul dat Ucrainei și relația sa cu Rusia, pentru că nu poate exista niciun compromis în această privință.
Rând pe rând, liderii țărilor baltice, Poloniei și mai recent Slovaciei au încercat să-l convingă pe Scholz să sprijine mai consistent Ucraina. Doar la presiunea americanilor, cancelarul german a promis tancuri, armament cu bătaie lungă și un sistem anti-rachetă capabil să apere un întreg oraș. Deocamdată însă, Germania a furnizat doar arme ușoare și muniție, iar politicieni germani de toate orientările l-au acuzat pe șeful guvernului că acționează de fapt ca o frână în livrările de arme.
Scholz a ezitat să meargă la Kiev după incidentul diplomatic din aprilie, când Ucraina a refuzat să-l primească pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier din cauza poziției sale pro-ruse din vremea când era ministrul de externe al Angelei Merkel. Situația s-a calmat ulterior, dar chiar și așa Olaf Scholz a respins perspectiva unei călătorii în Ucraina. ”Nu voi fi unul din acei oameni care fac orice pentru încă o sesiune foto rapidă” a spus el, citat la mijlocul lunii trecute. Dar nici Kievul și nici Europa de Est nu așteaptă exerciții de imagine de la liderul german, ci un angajament clar de securitate, inclusiv prin acceptarea candidaturii Ucrainei la Uniunea Europeană. Presa germană consideră că prin reticențele lor, atât Berlinul cât și Parisul se transformă involuntar în susținători ai Kremlinului.