Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Premierul ungar, Viktor Orban, acuză Bruxellesul că a înghețat fondurile de sprijin destinate Ungariei din cauza opoziției acesteia față de sancțiunile contra Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban în timpul unei conferințe de presă după summitul Grupului Visegrad (V4) de la Kosice, Slovacia, 24 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT   |   Premierul ungar Viktor Orban în timpul unei conferințe de presă după summitul Grupului Visegrad (V4) de la Kosice, Slovacia, 24 noiembrie 2022.

Daruieste Viata

Premierul naționalist ungar, Viktor Orban, a acuzat, vineri, Bruxellesul că a înghețat fondurile de sprijin destinate Ungariei din cauza politicii antimigrație a Budapestei și a opoziției acesteia față de sancțiunile decise de Uniunea Europeană contra Moscovei, după ce trupele ruse au invadat Ucraina. Într-un interviu acordat radioului public de la Budapesta și citat de media internaționale, Orban i-a acuzat pe cei pe care i-a numit „birocratii de la Bruxelles” că amână implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Ungariei din „motive politice evidente”. „Cu privire la câteva aspecte fundamentale, există diferențe de opinie între Uniunea Europeană și Ungaria (...) și (Bruxellesului) nu-i place guvernul ungar” – susține el. Potrivit lui Orban, europenii „cer deschiderea granițelor noastre pentru migranți, dar nu o vom face, introducerea în școlile noastre a propagandei lor sexuale, dar nu o vom face”. Bruxellesul, adaugă el, „cere și sprijinul nostru necondiționat pentru sancțiuni și război (împotriva Moscovei), dar nici asta nu vom face”. Comisia Europeană recomandase, miercuri, înghețarea a peste 13 miliarde de euro din fonduri europene, destinate atât politicii de coeziune, cât și PNNR-ului Ungariei, ca răspuns, în special, la problemele de corupție identificate în această țară. Pentru deblocarea banilor, Budapesta trebuie să adopte un set de măsuri anticorupție, precum și reforme pentru îmbunătățirea independenței justiției. În plan geopolitic, Ungaria are cu Moscova raporturi neobișnuit de cordiale pentru o țară membră a Uniunii Europene și a NATO și relații reci cu Ucraina, căreia îi reproșează tratamentul aplicat minorității maghiare din vestul țării.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023