RĂZBOI ÎN UCRAINA: Noi sancțiuni occidentale contra Rusiei

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Noi sancțiuni occidentale contra Rusiei
© EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL   |   Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține o conferință de presă la sfârșitul unei reuniuni speciale a Consiliului European după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, la Bruxelles, Belgia, 24 februarie 2022.

Liderii Uniunii Europene au decis să adopte un nou pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei, după ce armata acesteia a invadat Ucraina vecină. Accesul Moscovei pe piețele europene de capital va fi drastic limitat, ceea ce, spun experții, va agrava îndatorarea statului rus. Șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a adăugat că va fi redus și accesul rușilor la tehnologii pe care le-a numit cruciale, precum componentele electronice și din industria informatică. Se interzice, de asemenea, exportul către Rusia de avioane, de piese și echipamente din industria aeronautică și spațială, precum și de tehnologie pentru rafinăriile petroliere. Restricțiile vizează atît bunurile de uz civil, cât și pe cele cu destinație militară. Băncile europene nu mai au voie să accepte depozite ale cetățenilor ruși care depășesc 100 de mii de euro, iar multor întreprinderi rusești de stat li se blochează accesul la finanțări europene.

Bruxellesul a precizat că statele europene se vor coordona, în aplicarea acestor sancțiuni, cu partenerii lor americani, britanici, canadieni, australieni și japonezi. Președintele american, Joe Biden, a anunțat, de altfel, că vor fi îngheţate bunurile din Statele Unite ale băncilor și elitelor ruseşti apropiate de Kremlin. Vor fi supuse sancţiunilor americane şi cele mai mari companii de stat ruseşti, iar măsurile luate vor limita sever accesul Rusiei la tehnologii avansate. Atât unii lideri ai țărilor membre ale Uniunii Europene, în general din estul și centrul continentului, cât și ministrul de Externe în guvernul pro-occidental ucrainean, Dmytro Kuleba, au deplâns faptul că Rusia n-a fost exclusă și din sistemul de plăţi SWIFT, care servește ca intermediar și executant al tranzacțiilor financiare între bănci din întreaga lume.

Timp citire: 1 min