
Proiectul autorităților croate de a realiza monede euro cu efigia lui Nikola Tesla – un om de știință disputat de Zagreb și Belgrad – a exasperat Serbia, care intenționează să protesteze pe lângă Uniunea Europeană. Sârb născut în Croația, în 1856, care făcea atunci parte din Imperiul Austro-Ungar, Nikola Tesla este mândria celor două foste republici ale Iugoslaviei comuniste, ale căror relații rămân tensionate de mai mult de un sfert de secol, după războiul din anii 1990.
Ca parte a pregătirilor pentru integrarea în zona euro, planificată în 2023, Banca Națională Croată a anunțat recent că efigia lui Nikola Tesla se numără printre cele cinci modele alese pentru a apărea pe partea națională a monedelor de 10, 20 și 50 de eurocenți. Într-o declaraţie de presă, Banca Națională Sârbă a comentat că acest lucru ar constitui o „uzurpare a patrimoniului cultural și științific al poporului sârb, deoarece Tesla însuși s-a declarat sârb”. Totodată, banca a avertizat că va întreprinde „acțiuni adecvate pe lângă instituțiile relevante ale Uniunii Europene” dacă proiectul va fi dus la bun sfârşit.
În Croaţia, prim-ministrul Andrej Plenkovic a apreciat că alegerea lui Nikola Tesla „nu ar trebui să fie o problemă pentru nimeni”, iar vicepremierul Boris Milosevic – sârb croat de origine – a mărturisit că acest proiect l-a făcut „mândru și fericit”.
Nikola Tesla, a cărui cenușă se află la Belgrad din 1957, într-un muzeu dedicat lui, s-a definit drept „cetățean al lumii”. Este la originea a peste 700 de invenții, inclusiv primele alternatoare care au permis apariţia rețelelor de distribuție electrică în curent alternativ. În semn de omagiu adus pionierului energiei electrice, Elon Musk a dat numele Tesla companiei sale specializate în construcția de mașini electrice și hibride.