
Directorul executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Natalia Kanem a spus că o lume de 8 miliarde este o piatră de hotar pentru umanitate - rezultatul duratei de viață mai lungi, reducerii sărăciei și scăderii mortalității materne și infantile. "8 miliarde de speranțe. 8 miliarde de vise. 8 miliarde de posibilități. Planeta noastră găzduiește acum 8 miliarde de oameni", a scris pe Twitter, UNFPA. ”Concentrarea doar asupra cifrelor ne distrage însă atenția de la adevărata provocare cu care ne confruntăm: asigurarea unei lumi în care progresul poate fi savurat în mod egal și durabil”, a spus Kanem.
La rândul său secretarul general al ONU, Antonio Guterres a subliniat că dacă nu se clădește o punte peste prăpastia dintre cei avuți și cei care nu au, ”ne pregătim pentru o lume de 8 miliarde plină de tensiuni și neîncredere, criză și conflicte”.
Se estimează că anul viitor India va depăși China ca cea mai populată țară din lume. Raportul privind perspectivele populației arată că în 2050, India va avea 1,668 miliarde de locuitori, cu mult peste cei 1,317 miliarde ai Chinei.
Totuși, conform estimărilor ONU, creșterea populației globale încetinește. Al nouălea miliard de oameni va fi atins în jurul anului 2037, după care se va ajunge la un vârf de aproximativ 10,4 miliarde în anii 2080, pentru ca populația lumii să rămână la acest nivel până la sfârșitul secolului. Creșterea cea mai mare este preconizată în țările cu venituri mici și medii, și se așteaptă ca aceste două grupuri de țări să contribuie cu mai mult de 90% din următorul miliard.