Poliţiştii şi jandarmii români au aplicat, săptămâna aceasta, peste 25 de mii de amenzi, în valoare cumulată de 5,1 milioane de lei (echivalentul a peste un million de euro), pentru nerespectarea măsurilor de protecţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat și că sunt în lucru peste 360 de dosare penale privind posibile fraude cu certificate şi adeverinţe de vaccinare, în care sunt cercetate aproape 900 de persoane. Ea a exemplificat cu un dosar întocmit după ce mai mulți oameni s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi au arătat la internare certificate de vaccinare, dar au recunoscut, ulterior, în faţa cadrelor medicale că de fapt nu s-au vaccinat. În acest caz, Judecătoria Timişoara a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat, pentru fals intelectual, uz de fals, fals informatic şi zădărnicire a combaterii bolilor.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul ministerului de Interne, medicul Raed Arafat, susține că doctorii trebuie să păstreze secretul pacienţilor şi să nu-i reclame la Poliţie pe cei care sunt vaccinaţi fictiv - 'la chiuvetă', după termenul deja intrat în uz – și au certificate false de vaccinare. El i-a îndemnat pe pacienţii care se îmbolnăvesc să spună medicilor adevărul cu privire la vaccinare, fără teama de 'a se trezi cu dosar penal'.
Vineri, România a depăşit 50.000 de decese la bolnavii de COVID-19 înregistrate de la declanșarea pandemiei. Pe fondul psihozei anti-vaccin întreținute de o parte a media, câțiva politicieni și alte figuri publice, țara are a doua cea mai scăzută rată de imunizare dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene. Reticența față de vaccin e împărtășită mai ales în țările din estul și centrul Uniunii. România e devansată doar de Bulgaria și e urmată de Croația și Letonia.