Paritatea prețului între mașinile electrice și cele cu combustie pare un obiectiv mai îndepărtat decât se credea

Paritatea prețului între mașinile electrice și cele cu combustie pare un obiectiv mai îndepărtat decât se credea
© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ   |   O persoană ține un ștecher la priza unei mașini la un terminal de încărcare pentru vehicule electrice la Salonul Auto de la Bruxelles 2023, la Bruxelles, Belgia, 13 ianuarie 2023.

Analiștii din industria auto prevăd că prețurile mașinilor electrice vor continua să fie mari cel puțin un an sau doi, lungind procesul de tranziție de la combustibilii fosili. O creștere semnificativă a prețului de achiziție ar putea submina și planurile ambițioase ale UE pentru mașinile electrice, care ar trebui să domine vânzările de mașini noi până în a doua jumătate a deceniului.

Deși se așteaptă de ani buni ca paritatea costurilor între modelele electrice și cele pe benzină și diesel să reprezinte punctul de cotitură în favoarea vânzărilor de mașini electrice, momentul pare mai îndepărtat acum.

Prețul mare descurajează vânzările de mașini electrice, în ciuda faptului că rularea lor este mai ieftină decât cea a mașinilor pe bază de combustibili fosili, iar principalii factori care determină diferența de preț sunt costurile asociate cu bateriile și producția. Reducerea anticipată a costurilor vehiculelor electrice ar putea veni din scăderea prețurilor bateriilor și de trecerea, în producție, la platforme special concepute pentru vehicule electrice, care ar permite o asamblare mai simplă, pachete standardizate de baterii și volume mai mari.

Însă evenimentele recente amenință ipoteza că bateriile pentru mașinile electrice s-ar putea ieftini. După invazia Rusiei în Ucraina, prețurile acestora au început să crească, pe măsură ce materiile prime s-au scumpit vertiginos. Prețul nichelului aproape că s-a dublat în lunile care au urmat invaziei, Rusia asigurând aproximativ 15% din aprovizionarea globală.

Vânzările de mașini electrice sunt în prezent stimulate de guverne prin subvanții și granturi care reduc diferențele de preț față de vehiculele cu combustie internă. În Norvegia, de exemplu, există deja paritate datorită sprijinului guvernamental extins astfel încât aproape 80% din mașinile nou cumpărate sunt electrice.

Criza actuală a costului vieții ridică însă întrebarea despre cât de fezabilă poate fi menținerea sau chiar majorarea granturilor și a sprijinului pentru a crea în mod artificial accesibilitatea? Stimularea vânzării de vehicule electrice, mai mult decât se aștepta, ar fi o povară considerabilă pentru resursele statelor, aflate deja în scădere.

Timp citire: 1 min