Omul consumă resursele Pământului de două ori mai repede decât le poate produce natura

Omul consumă resursele Pământului de două ori mai repede decât le poate produce natura
© EPA/BARBARA WALTON   |   epa05106283 O femeie cu copii caută melci pe locul unui lac secat din Thailanda

Omenirea a consumat până la 28 iulie tot ce poate produce planeta într-un an și va trăi restul anului pe credit, avertizează ONG-urile Global Footprint Network și WWF. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de 1,75 Pământuri pentru a satisface nevoile populației lumii într-un mod durabil, conform unui indicator creat de cercetători la începutul anilor 1990.

Dacă până la această data din an „omenirea a consumat tot ce pot regenera ecosistemele într-un an”, „în restul de 156 de zile, consumul nostru de resurse regenerabile va consta în consumul de capital natural al planetei”, a declarat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network. Ea a subliniat că acest lucru nu ține cont și de nevoile altor specii care trăiesc pe Pământ.

Potrivit ONG-ului Global Footprint Network, dacă în anul 1970 data de referință era 29 decembrie, în 1980 ajunsese la 4 noiembrie, apoi, peste încă 10 ani la 11 octombrie, iar în anii 2000, la 23 septembrie. În 2010 limita era atinsă la 7 august, iar în 2020, data a fost amânată cu trei săptămâni sub efectul pandemiei de Covid-19, înainte de a reveni la nivelurile de până acum.

Această amprentă ecologică este calculată pe baza a șase categorii diferite: „culturi, pășuni, suprafețe împădurite necesare pentru produse forestiere, zone de pescuit, zone intravilane și suprafețe forestiere necesare pentru a absorbi carbonul emis de arderea „combustibililor fosili” și este strâns legată cu modelele de consum, în special din țările bogate. De exemplu, spun reprezentanții ONG-urilor, dacă toți oamenii ar fi trăit ca francezii, Earth Overshoot Day ar fi avut loc chiar mai devreme, pe 5 mai 2022.

WWF și Global Footprint Network spun că sistemul nostru alimentar a luat-o razna, cu un „supraconsum de resurse naturale” care lasă sărăcia neatinsă, dar generează o epidemie de obezitate. „În total, mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei (55%) este folosită pentru a hrăni omenirea”, notează ONG-urile. Pe baza recomandărilor științifice, ele pledează pentru o reducere a consumului de carne în țările bogate. „Dacă am înjumătăți consumul de carne, am putea amâna data depășirii cu 17 zile”, argumentează Laetitia Mailhes. „Limitarea risipei alimentare ar face posibilă încă o amânare a datei cu 13 zile, ceea ce nu este de neglijat”, adaugă ea, în condițiile în care o treime din alimente este irosită în lume.

Timp citire: 1 min