
O numeroasă delegație taiwaneză, formată din responsabili politici și oameni de afaceri, a semnat 18 protocoale de cooperare în cursul unui turneu în Slovacia, Cehia și Lituania. Ceea ce analiștii numesc ofensiva de farmec a Taipeiului în centrul și estul Europei e focalizată pe domenii precum inovație industrială, cercetare și dezvoltare, industrie spațială și securitate informatică. Turneul delegației cu 66 de membri a fost organizat în plină escaladare a tensiunilor dintre Taiwan și China continentală și a provocat furia regimului comunist de la Beijing.
Experții, citați de agențiile internaționale de presă, amintesc că elitele central și est-europene anticomuniste întrețin relații cu taiwanezii încă de acum trei decenii, după prăbușirea dictaturilor impuse de sovietici. Ei consideră că investitorii taiwanezi sunt mai
predictibili și nu depind de comandamente politice, ca aceia chinezi. China, adaugă experții, e mai bogată, dar vrea să investească în sectoare considerate sensibile pentru securitatea națională în majoritatea țărilor membre NATO, ceea ce provoacă reticența acestora.
Separate politic din 1949, când forțele naționaliste anticomuniste s-au refugiat pe insulă și comuniștii au preluat controlul asupra Chinei continentale, cele două state chinezești își dispută legitimitatea internațională, iar Beijingul are un avantaj net. Taiwanul e recunoscut de numai 15 țări din lume, în timp ce majoritatea celorlalte întrețin relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. Dintre acestea, câteva zeci găzduiesc, totuși, reprezentanțe taiwaneze, care n-au statut de ambasadă.