
Noul parchet european antifraudă, EPPO, a anunțat, marți, că de la lansarea sa, pe 1 iulie, a deschis circa 300 de anchete, care vizează prejudicii evaluate, în total, la 4,5 miliarde de euro.
Într-un comunicat emis la o sută de zile de activitate, EPPO precizează că a primit 1.700 de semnalări privind posibile fraude din partea autorităților din statele afiliate, precum și din partea unor particulari. O investigație privind fraude transfrontaliere cu TVA, estimate la peste 14 milioane de euro, a generat, la sfârșitul lui august, un val de percheziții în Germania, Olanda, Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Recent, la cererea EPPO, poliția italiană a confiscat 200 de mii de euro, de la o întreprindere acuzată că a încercat să încalce regulile vamale. O altă anchetă vizează patru croați, între care primarul din orașul Nova Gradiska, pentru corupție activă și pasivă și pentru abuz de putere, infracțiuni soldate cu fraudarea a circa 57 de mii de euro din fonduri europene
22 de state, din totalul celor 27 de membri ai Uniunii Europene, participă la Parchetul European și singura dintre acestea care nu și-a delegat procurorii e tocmai Slovenia, aflată, până la sfârșitul anului, la președinția semestrială rotativă. Șefa EPPO, fostul procuror-șef al DNA din România, Laura Codruța Kövesi, a acuzat, de altfel, lipsa de cooperare a guvernului sloven. Procurorii europeni delegaţi acţionează în numele EPPO în statele lor şi au aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată.
Comisarul european pentru Justiție, belgianul Didier Reynders, a subliniat că funcționarea Parchetului e esențială pentru protejarea bugetului multianual al Uniunii, precum şi a planului postpandemic de redresare și reziliență. Promovat din ințiativa fostei eurodeputate Monica Macovei, ex-ministru al Justiției la București, EPPO este o structură a Uniunii Europene înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. Rolul acesteia este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul comunitar, precum frauda, corupţia, spălarea de bani. EPPO operează investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro. Laura Codruţa Kövesi afirmă că acest gen de infracțiuni provoacă daune anuale de ordinul zecilor de miliarde de euro.