Negocierile pentru pace în estul Ucrainei trebuie continuate – susţine, la Moscova, cancelarul german Angela Merkel

Negocierile pentru pace în estul Ucrainei trebuie continuate – susţine, la Moscova, cancelarul german Angela Merkel
© EPA-EFE/EVGENY ODINOKOV / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT   |   Russian President Vladimir Putin (R) and German Chancellor Angela Merkel (L) during their meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, 20 August 2021

Cancelarul german Angela Merkel consideră că negocierile pentru pace în estul Ucrainei trebuie „menţinute în viaţă”, în pofida încetinirii lor pe fondul profundelor tensiuni ruso-ucrainene. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că susţine ideea Angelei Merkel, însă a acuzat Ucraina că vrea să le dinamiteze. „Avem impresia că autorităţile acestei ţări au decis să renunţe din principiu la o reglementare paşnică” – a comentat şeful statului rus, referindu-se la acordurile de la Minsk.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub egida Parisului şi Berlinului, pentru a pune capăt războiului în estul Ucrainei cu separatişti proruşi, au redus violenţele, dar nu au fos urmate de o soluţionare politică a conflictului. În afară de aceste acorduri, nu a existat niciun alt instrument pentru a se ajunge la pace în regiunile Lugansk şi Doneţk – a insistat Putin, care a cerut tratarea lor cu „respect şi delicateţe”. De altfel, Putin i-a cerut cancelarului german, care va efectua duminică o vizită în Ucraina, să-şi exercite influenţa asupra părţii ucrainene pentru ca aceasta să-şi respecte obligaţiile în cadrul acordurilor respective, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că le încalcă. Angela Merkel, care va părăsi puterea în toamnă, a precizat, în faţa lui Vladimir Putin că „va continua să lucreze pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei până în ultima zi a mandatului” său.

Conflictul din Ucraina, care – potrivit Ucrainei şi Occidentului – a fost declanşat cu sprijinul Rusiei, a început chiar după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova, în 2014. Rusia a anexat Crimeea după o revoluţie prooccidentală în Ucraina, pe care Moscova o consideră drept lovitură de stat orchestrată de Occident cu scopul de a slăbi influenţa Rusiei. Aceasta dezminte, între altele, în pofida a numeroase rapoarte contrare, că i-ar susţine militar pe combatanţii din estul Ucrainei care au fondat două republici autoproclamate proruse.

Timp citire: 1 min