
Ministerul belarus de Externe afirmă că faţada ambasadei sale la Londra a fost deteriorată, iar angajaţi ai acesteia ar fi fost bruscaţi fizic de aşa-numiţi fanatici, opozanţi ai regimului autoritar de la Minsk. Unul dintre diplomaţi ar avea nasul fracturat, un dinte rupt şi un uşor traumatism cranian. Diplomaţia de la Minsk crede că incidentul demonstrează în manieră elocventă care e chipul real al opozanţilor găzduiţi în Occident. Poliţia londoneză, citată de agenţiile inetrnaţionale de presă, a precizat că a reţinut un bărbat şi că investigaţiile continuă. Un diplomat belarus, martor ocular, Andrei Miskevici, spune că, după o manifestaţie paşnică de protest, faţada ambasadei a fost bombardată cu ouă. Ieşit să constate daunele, consulul ar fi fost atacat de un grup format din patru bărbaţi şi o femeie.
Belarusul, amintesc comentatorii, reprimă dur orice formă de protest intern, după alegerile prezidenţiale, foarte probabil trucate, din august 2020, şi numeroşi opozanţi s-au exilat, pentru a nu ajunge în închisorile regimului. Acum o săptămână, a primit condamnări uriaşe un nou lot de contestatari ai președintelui Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994 şi calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa. 18 ani ar urma să stea după gratii video-bloggerul Serghei Tihanovski, soțul celei mai cunoscute opozante, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, în Lituania. El e acuzat, între altele, de organizarea unor tulburări în masă și de incitare la ură.
14 ani de detenție a primit o altă personalitate emblematică a opoziției, Mikola Statkevici, 65 de ani, deja încarcerat de multă vreme, care, în 2010, a candidat contra lui Lukașenko la alegerile prezidențiale. Câte 15 sau 16 ani de temniță a decis instanța că merită alți patru acuzați, apropiați ai lui Tihanovski.
Justiția belarusă a condamnat, numai anul acesta, numeroși contestatari ai regimului. Fostul bancher și candidat, cotat cu șanse, la președinție Viktor Babarîko și carismatica sa șefă de campanie electorală, Maria Kolesnikova, au primit 14 și, respectiv, 11 de închisoare. Potrivit respectatei organizații non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului Viasna, peste 900 de deținuți politici sunt în temnițele regimului, mulți condamnați pentru motive aberante. Răspunzând unei propuneri de a declara o amnistie, Lukaşenko a susţinut că în țara lui nu au existat şi nu există deţinuţi politici.