
Premierul Bayrou a propus tăierea a două zile libere legale și o înghețare generalizată a cheltuielilor guvernamentale. Șeful executivului francez ar vrea ca a doua zi de Paște și 8 Mai, ziua Victoriei care marchează sfârșitul celui de al doiea război mondial, să devină zile lucrătoare normale. Francois Bayrou a făcut această sugestie în Adunarea Națională în timp ce prezenta proiectul de buget pe anul viitor. Franța este sub presiune pentru a-și reduce deficitul public, care se situează la 5,8% din PIB, sub cifra de 3% impusă de normele UE și pentru a limita datoria publică de 3,3 trilioane de euro , pentru care dobânda anuală, de 60 de miliarde de euro, ar putea deveni în curând cea mai mare cheltuială bugetară.
Franța trebuie să își reducă deficitul bugetar cu 2 procente
Muntele datoriilor reprezenta un „pericol mortal” pentru o țară „aflată pe marginea prăpastiei” și „încă dependentă de cheltuielile publice”, a declarat Bayrou, subliniind pașii care, potrivit lui, ar reduce 43,8 miliarde de euro din buget, reducând deficitul la 4,6% anul viitor și la 3% până în 2029. Alte măsuri ar include o înghețare generalizată a cheltuielilor guvernamentale, cu excepția serviciului datoriei și a sectorului apărării, care, conform solicitării președintelui Emmanuel Macron ar trebui majorate cu 3,5 miliarde de euro anul viitor și chiar mai mult în 2027. Reducerea bugetară va implica, de asemenea, menținerea pensiilor la nivelul din 2025, plafonarea cheltuielilor cu asistența socială și reducerea cheltuielilor cu sănătatea cu 5 miliarde de euro. Salariile funcționarilor publici și ale agențiilor guvernamentale ar urma să fie înghețate, iar numărul locurilor de muncă din sectorul public ar urma să fie redus.
Guvernul Bayrou nu poate trece acest plan fără sprijinul stângii sau al dreptei
Decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate anul trecut a dus la un parlament blocat, în care Bayrou nu are suficiente voturi pentru a adopta un buget fără sprijinul stângii sau al dreptei, ambele opunându-se propunerilor sale din motive diferite. Fără un acord, veteranul prim-ministru se va confrunta probabil cu o moțiune de neîncredere similară cu cea care l-a răsturnat pe predecesorul său, Michel Barnier, încă din octombrie, când proiectul său de lege bugetar detaliat urmează să fie trimis în parlament.