MApN respinge acuzațiile Rusiei

MApN respinge acuzațiile Rusiei
© Facebook - Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro   |   Drapele ale României

Ministerul Apărării Naţionale respinge acuzaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse că a făcut afirmaţii nefondate la adresa Rusiei, MApN transmiţând că "agresiunea ilegală, nejustificată şi profund imorală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nici o formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informaţională".

Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naţionale din România de "acuzaţii nefondate" împotriva Rusiei, transmite site-ul Inforadar al ministerului.

Rusia își justifică acuzele citând un raport propriu (!!)

Conform sursei citate, în comunicatul ambasadei se susţine că Ministerul Apărării Naţionale al României a făcut afirmaţii nefondate că Rusia ar folosi minele marine "în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene" din Marea Neagră. Moscova susține că „toate minele marine din Marea Neagră sunt ucrainene și nu au nici o legătură cu Rusia, așa cum a raportat Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse într-o declarație din martie 2022. Ca urmare, Ucraina, și nu Rusia, este cea care amenință securitatea transportului comercial în Marea Neagră.”

Replica MApN

În 11 octombrie, MApN a emis un comunicat de presă, cu titlul "Ministrul apărării naţionale şi ambasadoarea SUA au vizitat Baza Militară 99 Deveselu", în cadrul căruia ministrul român al apărării este citat cu următoarea afirmaţie: "Din păcate, ca urmare acţiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spaţiu al cooperării şi comerţului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul naţional, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct. Angajamentul României, alături de aliaţii noştri, pentru asigurarea securităţii în regiunea noastră este de neclintit".

"Orice vorbitor de limba română cu studii elementare de gramatică poate să înţeleagă faptul că fraza evidenţiată reprezintă o enumerare de elemente egale ca semnificaţie şi importanţă, despărţite prin virgulă. Mai pe înţeles, principalele "pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct" sunt două: (1) "minele marine" şi (2) "dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul naţional". Credem că este cât se poate de clar că acest enunţ nu a acreditat ideea că forţele ruse ar fi atacat porturile ucrainene cu mine marine. La fel de evident este şi faptul că acest comunicat nu a făcut nicio referire la provenienţa minelor marine care reprezintă o ameninţare pentru traficul naval din Marea Neagră. Românii au, pentru situaţii de acest gen, un proverb legat de adevărurile rostite de gura păcătosului", a precizat MApN, pe Inforadar.

Marea Neagră a devenit periculoasă din cauza Rusiei, nu a altcuiva

Ministerul mai arată, însă, că această ameninţare este cât se poate de reală, 107 mine fiind, până în prezent, identificate şi neutralizate de forţele navale ale statelor riverane. În acest sens, se poate constata că "afirmaţiile din comunicatul MApN care au atras atenţia ambasadei ruse nu sunt, sub nicio formă, nefondate", mai precizează Ministerul.

"Este cât se poate de clar (şi pentru noi, şi pentru ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, aşa cum constatăm) cine a transformat regiunea Mării Negre într-un teatru de război, cu consecinţe tragice pentru poporul ucrainean şi cu pericole şi ameninţări cât se poate de grave pentru securitatea regională şi chiar globală. Agresiunea ilegală, nejustificată şi profund imorală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informaţională", a mai precizat MApN, pe Inforadar. 

Alte știri
Armata rusă de invazie a lansat aproape 100 de drone contra Ucrainei

Armata rusă de invazie a lansat aproape 100 de drone contra Ucrainei

Kievul susține că 60 au fost doborâte, iar 34 „s-au pierdut”.

Seulul confirmă că Ucraina a luat prizonieri nord-coreeni

Seulul confirmă că Ucraina a luat prizonieri nord-coreeni

Au fost antrenați de trupele ruse de invazie.

Astăzi are loc

Astăzi are loc "Mitingul pentru democrație", organizat de AUR

În ciuda declaraţiilor liderilor formaţiunii extremiste, marşul este o manifestare de susţinere a fostului candidat pro-rus cu discurs legionar, Călin Georgescu.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Timp citire: 3 min

Urmareste-ne si pe Google News

Mai multe
MAE reia activitatea Consulatului General al României la Los Angeles
MAE reia activitatea Consulatului General al României la Los Angeles

Autorităţile americane au informat că, momentan, zona este în siguranţă, dar nu au exclus noi avertismente de evacuare.

Veridica News
12 ian. 2025
Kievul anunță că a capturat, în regiunea rusă Kursk, doi soldați nord-coreeni
Kievul anunță că a capturat, în regiunea rusă Kursk, doi soldați nord-coreeni

„Nu a fost o sarcină ușoară: de obicei, rușii și nord-coreenii își termină răniții și fac totul pentru a șterge dovezile participării altui stat la războiul împotriva Ucrainei” – susține președintele Volodimir Zelenski.

Veridica News
11 ian. 2025
Operaţiune germană de salvare a unui petrolier rusesc defectat în Marea Baltică
Operaţiune germană de salvare a unui petrolier rusesc defectat în Marea Baltică

Berlinul acuză Moscova că periclitează securitatea europeană prin încălcarea sancţiunilor energetice cu ajutorul navelor uzate

Veridica News
11 ian. 2025
Trupele ruse de invazie ar fi ocupat încă o așezare din estul Ucrainei
Trupele ruse de invazie ar fi ocupat încă o așezare din estul Ucrainei

Ar fi lovit, de asemenea, baze militare aeriene și infrastructura energetică inamică.

Veridica News
11 ian. 2025
Producția de energie va scădea anul acesta cu 2%
Producția de energie va scădea anul acesta cu 2%

Următorii trei ani, însă, vor fi caracterizați de creștere, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Veridica News
11 ian. 2025