Știri

Libertatea presei românești se deteriorează

Președintele României, Klaus Iohannis, face o declarație de presă după ce a votat la secția de votare „Jean Monet” în timpul alegerilor europene, la București, România, 26 mai 2019.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Președintele României, Klaus Iohannis, face o declarație de presă după ce a votat la secția de votare „Jean Monet” în timpul alegerilor europene, la București, România, 26 mai 2019.

Susține jurnalismul independent

România a coborât opt locuri în clasamentul privind libertatea presei în lume, întocmit, anual, de celebra organizație non-guvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF). În raportul publicat, marți, 3 mai, de Ziua Internațională a Libertății Presei, România e cotată, anul acesta, a 56-a, din 180 de țări, față de poziția a 48-a din 2021. Peisajul media românesc oglindeşte direcţiile globale: numărul publicaţiilor media tipărite scade, în timp ce publicaţiile media online şi posturile de radio şi televiziune înfloresc – constată RSF. Dar, adaugă sursa, opțiunile editoriale sunt deseori subordonate intereselor proprietarilor și transformă presa într-un instrument de propagandă. RSF apreciază că, în România, media este lipsită de independenţă şi este supusă tentativelor de interferenţă, în special la numirea şefilor radioului şi televiziunii publice și a membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Naționaliștii români – agresivi cu presa

Discursul politic agresiv împotriva jurnaliştilor a fost relansat de noul partid populist şi naţionalist AUR, a patra forţă politică din Parlamentul României – mai acuză raportul RSF. Acesta consemnează și că legislaţia pentru protejarea libertăţii de expresie nu este suficient pusă în aplicare, deşi este aliniată standardelor europene, inclusiv la nivel constituţional, iar sistemul judiciar încearcă tot mai mult să determine media să îşi dezvăluie sursele. Organizaţia non-guvernamentală fondată în Franța afirmă, de asemenea, că jurnalismul de interes public este concurat de campanii de dezinformare purtate de unele media şi unii politicieni, în special în contextul pandemiei de COVID-19, iar grupuri de populaţie sunt înclinate să creadă această dezinformare, care alimentează neîncrederea în media de calitate.

Invazia rusă din Ucraina, precedată de un război propagandistic

La nivel mondial, RSF atrage atenţia că haosul informaţional şi dezinformarea alimentează atât tensiunile internaţionale, cât şi diviziunile din sânul societăţilor. 73% din cele 180 de ţări evaluate anual de organizaţie se caracterizează prin situaţii considerate foarte grave, dificile sau problematice în ceea ce priveşte libertatea jurnaliştilor de a lucra. Crearea unui arsenal mediatic în unele regimuri autoritare îi privează pe cetăţeni de dreptul lor la informare și contribuie şi la amplificarea tensiunilor internaţionale, care ar putea conduce la războaie – notează, într-un comunicat, secretarul general al RSF, Christophe Deloire. El exemplifică prin invazia rusă din Ucraina, precedată de un intens război de propagandă, și plasează Rusia pe locul 155 în lume în ceea ce privește libertatea presei.

RSF salută schimbarea de guvern din Republica Moldova

În clasamentul mondial, Norvegia îşi păstrează prima poziţia pentru al şaselea an consecutiv, urmată de Danemarca şi Suedia. RSF subliniază și speranţa adusă, anul trecut, de schimbările de guvern din Republica Moldova (locul 40) şi Bulgaria (91). Anul acesta, organizația a folosit o nouă metodă pentru a-şi întocmi clasamentul, pe baza a cinci indicatori: context politic, cadru legislativ, context economic, context sociocultural şi securitate.

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului

Rezultatele demonstrează că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali, potrivit MAI.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene

Demersul e susținut de federațiile algeriană, irakiană, iordaniană, siriană și yemenită, dar nu și de influentele foruri fotbalistice din Qatar și Arabia Saudită.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate

Moscovei i-ar fi teamă că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania

Ar fi planificat acte de sabotaj, inclusiv împotriva „instalațiilor forțelor armate americane”, pentru a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024