Încă o zi de greve în țări din Europa

Încă o zi de greve în țări din Europa
© EPA-EFE/FILIP SINGER   |   Angajații aeroportului participă la un protest în timpul grevei generale pe aeroportul Berlin-Brandenburg, Germania, 25 ianuarie 2023. Angajații de la securitatea aviației, serviciile de handling la sol fac apel la grevă de 24 de ore pentru salarii.

Aeroportul din Berlin Brandenburg a fost ”paralizat”, după ce 300 de zboruri au fost anulate din cauza unei greve de avertisment a angajaților din securitate, serviciile de manevrare la sol și din compana care gestionează aeroportul, în urma unei dispute salariale. Cei aproximativ 35.000 de pasageri afectați au fost sfătuiți să-și contacteze companiile aeriene pentru informații despre rezervări și alternativele de călătorie”, au anunțat reprezentanții aeroportului.

Lucrătorii unui depozit Amazon din Coventry au intrat și ei în grevă, pentru prima dată în Marea Britanie, din cauza salariilor mici. Un purtător de cuvânt al sindicatului GMB a spus că lucrătorii câștigă 10,50 lire sterline (11,89 euro) pe oră, iar lucrătorii cer 15 lire sterline (aproximativ 17 euro).

”Faptul că sunt forțați să intre în grevă pentru a câștiga un salariu decent la una dintre cele mai valoroase companii din lume ar trebui să fie un semnal rușinos pentru Amazon”, a declarat liderul sindical, Amanda Gearing. Potrivit unui purtător de cuvânt al Amazon, compania oferă salarii competitive, iar cei aproape 300 de muncitori greviști reprezintă ”o mică parte din forța noastră de muncă”.

Și operatorii de benzinării din Italia sunt în grevă de marți seara, în toată țara. Motivul pleacă de la obligația operatorilor de a afișa prețul mediu regional al combustibilului, iar sindicatele spun că măsura guvernului îi acuză pe distribuitori ”speculează prețurile benzinei în detrimentul consumatorilor”. Sindicatele sunt împărțite cu privire la durata grevei, unii operatori vor să o continue și mâine, în timp ce alții o vor încheia astăzi.

Proteste masive au loc și în Franța împotriva planului guvernamental de reformă a pensiilor, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Potrivit unui sondaj realizat în ianuarie, 68% dintre francezi se opun reformei. Propunerea a declanșat proteste acerbe în țară, peste un milion de oameni ieșind în stradă săptămâna trecută, iar partidele de opoziție susținând că vârsta de pensionare ar trebui redusă.

Timp citire: 1 min