Încă 27 de cadre medicale din Republica Moldova vin să-și ajute colegii din România

Încă 27 de cadre medicale din Republica Moldova vin să-și ajute colegii din România

20 de medici și asistente medicale și șapte paramedici din Republica Moldova se află, de luni, în România, la spitalul modular COVID-19 din Lețcani, de lângă Iași, pentru a oferi ajutor lucrătorilor medicali români – anunță Radio Chișinău. Aceștia îi vor înlocui pe cei 22 de medici și 10 paramedici care s-au alăturat colegilor din România pe 18 octombrie și care și-au încheiat, deja, misiunea. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că echipa, care va rămâne la Lețcani până pe 14 noiembrie,  a fost formată pe bază de voluntariat.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și-a exprimat recunoștința pentru gestul de solidaritate. România, a spus el, trece acum printr-o perioadă dificilă, cu un număr crescut de cazuri de îmbolnăvire și un număr tot mai mare de morți, iar ajutorul pe care-l oferă Republica Moldova este substanțial. El amintește că medicii din prima misiune au luptat cot la cot cu colegii din Lețcani și au salvat vieți omenești. „Vă asigurăm că gestul dumneavoastră nu va fi uitat” - a adăugat Daniel Ioniță.

Bucureștiul, amintește media, a fost principalul donator de ser de imunizare anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova. Peste jumătate de million de doze de vaccin au venit din România în republica vecină, majoritar românofonă. Prima tranșă din donația oferită de România, de 21.600 de doze AstraZeneca, a ajuns pe 27 februarie și a permis imunizarea lucrătorilor medicali din prima linie, iar a doua, de 50.400 de doze, pe 27 martie, în ziua când se împlineau 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Ambasadorul Ioniță preciza atunci că Bucureștiul dorește ca acestea să fie distribuite uniform în republică, indiferent de etnia majoritară din zonă, inclusiv în Găgăuzia și în regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria.



Timp citire: 1 min