Ilie Bolojan a promulgat legea privind misiunile și operațiunile militare pe timp de pace

Ilie Bolojan a promulgat legea privind misiunile și operațiunile militare pe timp de pace
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Un pilot maghiar efectuează un zbor acrobatic cu un elicopter Mi-2 Heliforce în cadrul Salonului Aeronautic Internațional București 2024 (BIAS), pe Aeroportul Băneasa din București, România, 31 august 2024.

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, astăzi, mai multe acte normative, între care legea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român atunci când nu este instituită starea de urgență, de asediu de mobilizare ori de război. Potrivit actului normativ, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.

Legea a fost contestată la Curtea Constituțională a României de către AUR, POT și S.O.S. România, dar la finalul lunii martie, CCR a stabilit că legea este constituțională.

Legea privind controlul utilizării spațiului aerian

Bolojan a promulgat și legea privind controlul utilizării spațiului aerian, act normativ ce are ca obiect de reglementare o serie de măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene.

Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației.

Și această lege a fost contestată la Curtea Constituțională a României de formațiunile suveraniste AUR, POT și S.O.S. România, dar și în acest caz, la finalul lunii martie, CCR a stabilit că legea este constituțională. 

Timp citire: 1 min