Guvernul monocolor şi minoritar USR, propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a primit, miercuri, votul de învestitură în Parlamentul bicameral de la Bucureşti. Doar 88 de deputaţi şi senatori au votat pentru instalarea echipei executive prezentate de Cioloş, iar 184 împotrivă. Nu au existat abţineri. Anticipat de toţi analiştii, rezultatul votului survine în condiţiile în care pentru învestire era nevoie de 234 de voturi pentru, adică jumătate plus unu din totalul parlamentarilor, iar USR are doar 80 de aleşi.
Printre numinalizaţii pentru portofolii în echipa Cioloş figurau foşti miniştri în guvernul demis PNL-USR-UDMR, condus de liberalul Florin Cîţu, între care Stelian Ion, propus la Justiţie, Ioana Mihăilă, la Sănătate, sau Cătălin Drulă, la Transporturi. Fostul vicepremier Dan Barna a fost propus pentru portofoliul Externelor. Printre numele noi erau activistul ecologist Mihai Goţiu la Mediu, ex-prefectul Capitalei Alin Stoica la Interne sau fostul pilot militar Nicu Fălcoi la Apărare.
Decizia USR de a merge în Parlament cu un guvern minoritar a fost luată după ce negocierile cu foştii parteneri de guvernare pentru refacerea coaliţiei au eşuat. PNL şi UDMR au spus că nu doresc reluarea colaborării cu USR, fiindcă aceasta a votat o moţiune împotriva Executivului din care a făcut parte. Opoziţia de stânga, PSD, şi cea naţionalistă, AUR, cer alegeri anticipate. Pentru a se ajunge la un scrutin legislativ înainte de termen, ar fi nevoie ca şi un al doilea premier desemnat de preşedintele Klaus Iohannis să piardă votul de învestitură în Parlament.