
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak vrea să acorde poliției puteri sporite pentru a restrânge protestele publice ”perturbatoare”. Downing Street a emis azi un comunicat de presă care anunță schimbarea Legii pentru ordine publică, pentru a extinde definiția legală de ”perturbare gravă”” și a permite poliției să intervină preventiv înainte ca protestele să se transforme în ”haos”.
Noile propuneri ale guvernului apar în mijlocul unui val de greve și mitinguri de protest, în special la Londra, pe care unii le-au numit o nouă ”iarnă a nemulțumirii”. Lucrătorii din sectorul public și activiștii pentru schimbările climatice au ieșit în stradă pentru a-și exprima dezaprobarea față de politica guvernamentală, provocând închiderea unor zone semnificative din centrul Londrei şi blocând traficul pe autostrăzile principale. Profesorii din Anglia și Țara Galilor au anunțat azi că vor intra în grevă, alăturându-se asistentelor, lucrătorilor feroviari și altora, într-o criză socială care dă bătăi de cap cabinetului conservator.
"Dreptul la protest este un principiu fundamental al democraţiei noastre, dar acesta nu este absolut", a declarat premierul Sunak. "Nu putem avea proteste conduse de o mică minoritate care să perturbe vieţile oamenilor obişnuiţi. Nu este acceptabil şi vom pune capăt unor astfel de situaţii".
Comisarul Serviciului Metropolitan de Poliție, Sir Mark Rowley și-a afirmat sprijinul pentru planul guvernamental, susținând că ”limpezimea” noilor reguli ar ”crea o linie mai clară pe care poliția să o aplice atunci când protestele au impact asupra altora, care doresc pur și simplu să meargă la treburile lor legale.”
Proiectul Legii pentru ordinea publică, aflat în faza finală a dezbaterii parlamentare a generat deja critici puternice, din partea opoziției laburiste, care condamnă și noile propuneri. Grupurilor pentru drepturile civile consideră proiectul un atac draconic asupra drepturilor democratice din Regatului Unit. Aceștia cred acum că noul amendament pune paie pe foc și poate duce la depășirea forțelor de ordine. Adam Wagner, avocat și expert în drepturile omului, a remarcat că astfel de noi puteri ar putea complica activitățile poliției prin ”implicarea ei în dispute politice”.