Grecia vrea să prevină supraaglomerările turistice din sezonul estival

Grecia vrea să prevină supraaglomerările turistice din sezonul estival
© EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES   |   Grupuri de turiști vizitează Templul Partenon de pe Dealul Acropolei din Atena, Grecia, 12 octombrie 2022.

Strategia Greciei de a evita supraturismul este de a extinde destinațiile pe care oamenii ar dori să le viziteze și de a încuraja turiștii să exploreze Grecia nu doar vara, ci și iarna.

"Grecia nu este doar soare și plajă și nu sunt doar insulele. Plajele sunt frumoase și în nordul Greciei și în vestul Greciei. (...) Vrem să le arătăm oamenilor că poți merge în multe locuri pentru a avea o vacanță de calitate”, afirmă Dimitris Fragakis, secretarul general al Organizației Naționale de Turism a Greciei (GNTO)

În timp ce turiștii sunt atrași de Santorini, Mykonos și Corfu, există și insule grecești care rămân în afara drumurilor bătute. Fiecare dintre acestea diferă, în mod unic, de celelalte, începând cu dealurile verzi și blânde din Leros, de exemplu, și până la casele neoclasice din Lakki, iar toate se laudă cu plaje frumoase, nealterate și fructe de mare delicioase.

Grecia s-a angajat, de mai mult timp, să promoveze turismul durabil pe teritoriul său și să abordeze impactul călătoriilor asupra mediului, ceea ce implică mai mult decât conservarea peisajelor sale celebre în întreaga lume.

"Nu vorbim doar despre prezervarea resurselor naturale sau protejarea mediului înconjurător. Pentru noi, sustenabilitatea este și altceva", spune Dimitris Fragakis. ”Este vorba despre modul în care comunitățile locale se implică în turism, pentru că ne dorim ca oamenii să fie aproape de turism, nu împotriva turismului. ”Există câteva cazuri rele aici, în Europa, de țări care se confruntă cu supraturism, unde localnicii sunt alungați din casele lor sau din cartierele lor. Nu vrem asta”, insistă șeful ONT-ului elen.

Pentru cei preocupați de impactul vacanței asupra mediului, există Chalki și Tilos, cele mai ecologice insule ale Greciei. Mica insulă Tilos, cu cei 500 de locuitori ai săi, a devenit prima „insula verde” 100% a Greciei și a întregii Mediterane în 2019, când insula, alimentată numai de energie regenerabilă, s-a declarat complet autosuficientă. O altă insulă pe care guvernul grec intenționează să o facă total independentă de rețeaua națională și care să funcționeze în întregime pe surse de energie regenerabilă în cadrul proiectului național GR-eco este Chalki, una dintre cele mai mici insule din Marea Egee.

Timp citire: 1 min