Germania încearcă să profite de concedierile masive din Silicon Valley

Germania încearcă să profite de concedierile masive din Silicon Valley
© EPA-EFE/SASCHA STEINBACH   |   Un afiș în timpul ofertei publice inițiale a producătorului german de automobile Porsche la Bursa de Valori din Frankfurt pe Main, Germania, 29 septembrie 2022. Cu cea mai mare IPO din Germania în ultimii 25 de ani, producătorul german de automobile Volkswagen a stabilit prețul de plasare pentru acțiunile preferențiale la 82,50 euro per acțiune preferențială, în consultare cu Porsche AG și băncile de consiliere. Acest lucru dă Porsche o valoare bursieră de 75 de miliarde de euro. Acțiunile Porsche vor fi tranzacționate la Bursa de Valori din Frankfurt pentru prima dată pe 29 septembrie 2022.

Companiile germane, care se confruntă cu o piață a muncii limitată și cu un deficit de lucrători cu competențe software, privesc miile de concedieri din Silicon Valley ca pe o oportunitate de a recruta angajați de top. Dacă inflația și perspectiva recesiunii au făcut companii ca Alphabet (Google), Microsoft și Meta, proprietarul Facebook să anunțe o reducere combinată de aproape 40.000 de angajați, Germania vrea să atragă acest grup de posibili solicitanți de locuri de muncă.

Ei concediază, noi angajăm”, a spus Rainer Zugehoer, șeful personalului de la Cariad, filiala de software a gigantului auto Volkswagen. ”Avem câteva sute de posturi deschise în SUA, în Europa și în China.”

Germania este și ea în pragul recesiunii, dar are salturi tehnologice uriașe de făcut și multe goluri de acoperit: conform grupului din industria IT Bitkom, 137.000 de locuri de muncă IT sunt neocupate. Acum, guvernul simplifică regulile de imigrație și prezintă perspectiva cetăţeniei uşor dobândite pentru a-i tenta pe cei calificaţi să vină.

”Aș dori să vă invit cu drag să vă mutați în Bavaria”, a scris Judith Gerlach, ministrul digitalizării în Germania, într-o postare recentă. Chiar dacă puține companii europene pot concura cu sumele oferite la cele mai de succes companii din California, se speră că asistența medicală mai ieftină și costurile mult mai mici față de San Francisco, de exemplu, pot fi argumente pentru mutarea în Germania.

Un obstacol ar fi însă concurența cu alte țări, mai ales cu cele de origine ale potențialilor recruți, dar nu numai. ”Birocrația din Germania este total paralizantă pentru majoritatea lucrători cu înaltă calificare atunci când o întâlnesc pentru prima dată, mai ales dacă nu vorbesc germană”, a spus Diana Stoleru de la Startup-ul berlinez Lendis.

Timp citire: 1 min