
Președintele francez Emmanuel Macron consideră că este importantă „ continuarea coordonării inițiate cu Arabia Saudită în vederea diversificării aprovizionării cu energie a statelor europene”. În cursul unei „cine de lucru” desfășurate la Elysée cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cei doi oficiali au convenit să „intensifice cooperarea” pentru a „atenua efectele în Europa, Orientul Mijlociu și în lume” ale războiului din Ucraina, în contextul global al creșterii prețurilor la energie, informează președinția franceză. Cu o săptămână în urmă, Macron se întâlnea și cu noul președinte al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, cu care a semnat un „acord de parteneriat strategic cuprinzător privind cooperarea energetică”.
În ultimile luni, țările occidentale au încercat să convingă Arabia Saudită, care este principalul exportator de țiței, să deschidă supapele, pentru a ușura piețele. Riadul a rezistat presiunii, invocând angajamentele sale față de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+), pe care o conduce alături de Moscova. În mai, ministrul saudit de externe prințul Faisal bin Farhan al-Saud a declarat că regatul a făcut tot ce a putut pentru piața petrolului.
Prima vizită în Franța a lui Mohammed bin Salman, de la asasinarea de către agenții saudiți a jurnalistului de opoziție Jamal Khashoggi în 2018, i-a revoltat pe apărătorii drepturilor omului și stânga politică din Franța, care l-au acuzat pe președintele Macron că a sacrificat drepturile omului „pragmatismului” din fața creșterii prețurilor la energie.
„Nu cred că francezii ar înțelege, în contextul în care se știe că Rusia taie, amenință că va tăia și întrerupe aprovizionarea cu gaze (...) că nu discutăm cu țările care sunt tocmai producătoare de energie”, a spus premierul Elisabeth Borne, subliniind că nu este vorba de „contestarea angajamentului nostru față de drepturile omului”. În comunicatul de presă de două pagini primit de la Elysée la finalul întâlnirii, ultimul paragraf menționează lapidar: „în cadrul dialogului de încredere dintre Franța și Arabia Saudită, Președintele Republicii a abordat problema drepturilor omului în Arabia”.