
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, astăzi, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, că tarifele impuse de Administrația SUA vor avea efecte negative asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești. „Trebuie să fim onești cu cetățenii noștri și să le spunem aceste lucruri”, a spus Bolojan.
Impactul asupra economiei, relativ scăzut, dar important
El a avertizat asupra faptului că este foarte probabil ca firmele românești care exportă produse în SUA să fie mai puțin competitive pe aceste piețe. Cu toate acestea, impactul asupra economiei românești va fi relativ scăzut, deoarece România nu are o componentă comercială directă cu SUA, decât pe partea exportului de aluminiu și produselor din oțel și aluminiu.
Însă, din cauză că cel mai important partener comercial al României, Germania, contribuie cu o treime la exporturile europene în SUA, cu siguranță companiile românești din aceste lanțuri valorice vor avea mai puține comenzi, adică se vor confrunta cu o încetinire a activității și o reținere în realizarea de noi investiții.
Bolojan îndeamnă Uniunea Europeană să răspundă moderat
Măsurile de represalii pe care UE le-ar stabili în perioada următoare ar înseamna doar să crească costurile escaladării, a spus președintele interimar, amintind că în aceste zile au fost purtate mai multe discuții legate de răspunsul Comisiei Europene, împuternicită de statele membre UE să formuleze o reacție oficială.
Mâine, în comitetul pentru bariere comerciale, se va aproba acest prim răspuns ceea ce înseamnă că pentru primul set de tarife, cele pentru aluminiu și oțel va exista un răspuns în contrabalans pentru UE, taxând în principal produse agricole alimentare care ar veni din SUA.
România este interesată ca importurile ce țin de domeniul energiei nucleare să nu fie afectate de sancțiuni, având în vedere nevoile reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, a mai spus Bolojan, care a precizat că țara noastră susține continuarea negocierilor astfel încât piața europeană și cea a SUA să găsească soluții pentru ca fluxurile comerciale să continue.
Necesitatea reformării aparatului de stat
Este important să simplificăm, să debirocratizăm, pentru a descătușa economia și putem face acest lucru pentru că este loc de mai bine, și nu în ultimul rând, e nevoie să reformăm statul, a mai declarat Bolojan. „Spre deosebire de alte țări, unde la un deficit mic o ușoară recesiune nu înseamnă efecte mari, într-o țară ca România cu deficite mari, orice recesiune poate avea niște efecte foarte dure. Reducerea cheltuielilor statului, accesarea fondurilor europene înseamnă o bună guvernare și minimizarea acestui impact.”, a adăugat acesta.
Răspunsuri la întrebări
Întrebat despre anularea alegerilor, șeful statului a declarat că toate datele care au fost la dispoziția Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind alegerile prezidențiale de anul trecut au fost desecretizate. În acest sens, a arătat că declarațiile ulterioare pe acest subiect aparțin emitenților. „Declarațiile și le asumă toți cei care le declară”, a afirmat Bolojan.
Informația despre posibila retragere a trupelor americane din România, Polonia și alte țări din Europa de Est, Bolojan a precizat că, la acest moment, „nu există nici o discuție și nici o informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. Am discutat cu dl. ministru Tîlvăr să comunice oficial o poziție a MApN legat de acest aspect. În discuția pe care a avut-o Rubio cu miniștrii de externe din Europa a fost reafirmat angajamentul SUA față de toate proiectele NATO. Ceea ce este real, este că atât în administrația americană în general, cât și la Pentagon, se vorbește de reduceri de cheltuieli, dar asta nu înseamnă că este vorba de flancul de Est, cel mai important, și acest lucru îl recunoaște orice om care știe ce înseamnă securitate.”