Criza din Ucraina: Rusia ar fi întocmit o listă neagră cu ucrainenii care trebuie eliminați în caz de invazie

Criza din Ucraina: Rusia ar fi întocmit o listă neagră cu ucrainenii care trebuie eliminați în caz de invazie
© EPA​-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Ucrainenii participă la Marșul Unității din centrul orașului Kiev, Ucraina, 12 februarie 2021, pe fondul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Americanii au avertizat Organizația Națiunilor Unite (ONU) în legătura cu existența unei așa-numite liste negre, pe care Moscova ar fi inclus cetățenii ucraineni ce trebuie eliminați în caz de invazie. Într-o scrisoare adresată Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, chilianca Michelle Bachelet, ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Bathsheba Nell Crocker, afirmă că forțele ruse ar fi decis, deja, ce ucraineni trebuie uciși sau trimiși în lagăre, cum vor fi reprimate manifestațiile pașnice de protest față de potențialii ocupanți, cum va fi  redusă la tăcere societatea civilă ucraineană prin răpiri și tortură.

Încă de luna trecută, Marea Britanie a acuzat Rusia că încearcă să instaleze un lider pro-moscovit la Kiev și că agenți de informații ruși complotează cu politicieni ucraineni pentru a pregăti o invazie. Ministerul de Externe de la Londra, citat de agențiile internaționale de presă, a precizat că deține probe în acest sens și a adăugat că fostul deputat ucrainean Yevhen Muraiev e văzut la Kremlin drept un potențial șef al regimului pe care rușii ar vrea să-l impună țării vecine. Statele Unite au calificat drept profund îngijorătoare informațiile transmise de aliații lor britanici, în timp ce ministerul de Externe de la Moscova le-a respins și le-a numit absurdități. Muraiev, 45 de ani, este unul dintre numeroșii politicieni ucraineni pro-ruși care se opun integrării țării lor în Uniunea Europeană sau NATO. Un sondaj privind intențiile de vot ale ucrainenilor la scrutin prezidențial programat în 2024 releva că Muraiev ar fi al șaptelea, cu doar 6,3% din opțiuni. El respinge acuzațiile de colaborare cu Moscova și spune că are interdicție de a intra în Rusia și că bunurile tatălui său de acolo au fost confiscate. 

Britanicii mai afirmă că dețin informații potrivit cărora serviciile de informații rusești și-au păstrat conexiunile cu mulți politicieni din Ucraina, inclusiv cu personaje de la vârful fostului regim pro-moscovit al președintelui Viktor Ianukovici. Acesta a fugit în Rusia în 2014, după ce a încercat să reprime violent manifestațiile pro-occidentale maraton, care au durat trei luni. În 2019, Ianukovici a fost condamnat, în contumacie, de justiția ucraineană la 13 ani de închisoare, pentru trădare. Printre oamenii săi care ar complota cu rușii, s-ar afla ex-premierul Mykola Azarov, fostul prim-ministru interimar Serghei Arbuzov, fostul șef al administrației prezidențiale Andrei Kluiev sau fostul număr doi din consiliul național de securitate, Volodimir Sivkovici.

Timp citire: 2 min