Coreea de Nord susține că baloanele sud-coreene au adus coronavirusul în țară

Coreea de Nord susține că baloanele sud-coreene au adus coronavirusul în țară
© EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT   |   epa08464208 (FILE) - Baloane cu pliante anti-Phenian lansate din Coreea de Sud

Coreea de Nord a sugerat că focarul său de COVID-19 ar fi pornit de la persoane care au intrat în contact cu baloanele venite pe calea aerului din Coreea de Sud. Acestea sunt trimise de ani de zile peste graniță de activiști, pentru a distribui pliante care îl critică pe liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Analistul Cheong Seong-Chang de la Institutul Sejong din Coreea de Sud a spus că Phenianul vrea ca oamenii săi să creadă că virusul provine din pliante, dolari americani sau alte materiale transportate peste graniță de baloane. Pe de altă parte, Ministerul Unificării din Coreea de Sud a declarat că nu există nicio șansă ca baloanele sud-coreene să fi răspândit virusul în Coreea de Nord.

Conform presei de stat, Centrul de prevenire a epidemiei din Coreea de Nord a identificat grupe de infecții în orașul Ipho, aproape de granița de sud-est cu Coreea de Sud. S-a afirmat chiar că unii dintre rezidenți au prezentat simptome după contactul cu „lucruri extraterestre”, fiind ulterior testați pozitiv pentru varianta omicron. Centrul de prevenire a epidemiei le-a ordonat oficialilor „să se ocupe cu vigilență de lucrurile extraterestre aduse de vânt, de alte fenomene climatice și de baloane ”. Rapoartele nu au precizat care sunt „lucrurile extraterestre”. De altfel, în declarații anterioare, Coreea de Nord a susținut și că virusul s-ar putea răspândi prin căderea zăpezii sau prin păsările migratoare și au fost incluse chiar interdicții stricte de intrare în mare.

Până la 12 mai, anul acesta, Coreea de Nord a susținut ca nu înregistrează cazuri de covid, după care a admis existența unui focar în Phenian, fără a specifica numărul celor diagnosticați. Se spune că numai 73 de persoane au murit, ceea ce a alimentat suspiciunile că cifrele sunt manipulate pentru a preveni orice daune politice pentru Kim. Totuși, opinia externă este că virusul s-a răspândit după ce Coreea de Nord și-a redeschis pentru scurt timp granița de nord cu China pentru traficul de marfă, în ianuarie, apoi s-a extins în urma unei parade militare și a altor evenimente de amploare la Phenian, în aprilie. Unii experți l-au acuzat pe Kim că este în mare măsură responsabil pentru epidemie, deoarece a organizat acele evenimente pentru a spori loialitatea publicului față de familia conducătoare Kim, pe fondul dificultăților economice.

Pentru mulți observatori este mai degrabă o încercare a Coreei de Nord de a-și învinovății rivalul din sud, pe fondul tensiunilor crescânde privind programul său nuclear. Impasul de a convinge Coreea de Nord să renunțe la ambițiile sale nucleare în schimbul unor beneficii economice și politice persistă, iar oficialii sud-coreeni și americani au declarat recent că Coreea de Nord este pregătită pentru primul său test nuclear din ultimii cinci ani.

Timp citire: 2 min