Știri

Ciocniri între poliția germană și activiștii de mediu care ocupă un sat din vestul țării

Un activist reținut este condus de polițiști în apropierea satului Luetzerath, Germania, 10 ianuarie 2023. Satul din statul Renania de Nord-Westfalia urmează să facă loc exploatării lignitului, în ciuda deciziei de a elimina treptat cărbunele. Mina Garzweiler, operată de furnizorul german de energie RWE, este în centrul protestelor oamenilor care doresc ca Germania să înceteze cât mai curând mineritul și arderea cărbunelui în lupta împotriva schimbărilor climatice.
© EPA-EFE/RONALD WITTEK   |   Un activist reținut este condus de polițiști în apropierea satului Luetzerath, Germania, 10 ianuarie 2023. Satul din statul Renania de Nord-Westfalia urmează să facă loc exploatării lignitului, în ciuda deciziei de a elimina treptat cărbunele. Mina Garzweiler, operată de furnizorul german de energie RWE, este în centrul protestelor oamenilor care doresc ca Germania să înceteze cât mai curând mineritul și arderea cărbunelui în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Susține jurnalismul independent

Poliția germană a intervenit pentru evacuarea satului Lützerath din landul Renania de Nord-Westfalia ocupat de militanți ecologiști care încearcă să împiedice distrugerea localității prin excavarea lignitului de dedesubt. Activiștii au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov iar forțele de ordine au folosit utilaje grele pentru îndepărtarea baricadelor și au făcut mai multe arestări. Satul este în proprietatea companiei energetice RWE iar ultimii localnici au plecat de anul trecut, dar militanții pentru mediu s-au baricadat în localitatea abandonată și s-au cocoțat în copaci pentru a îngreuna evacuarea.

Proiectul minier subliniază dilema Germaniei cu privire la politica de combatere a încălzirii globale, despre care ecologiștii spun că a trecut pe un loc secundar în urma crizei energetice care a lovit Europa după invazia rusă din Ucraina. Germania, lipsită de gazul Rusiei revine la resursele energetice periculoase pentru mediu, deși guvernul de la Berlin își păstrează obiectivul de a renunța la cărbune mai devreme decât s-a stabilit inițial. Situația este deosebit de sensibilă pentru Partidul Verzilor, revenit la putere în coaliția social-democratului Olaf Scholz, în condițiile în care mulți membri se opun exploatării miniere de la Lützerath. Localitatea a devenit acum un simbol al luptei pentru mediu, iar cunoscuta activistă suedeză Greta Thunberg intenționează să se alăture sâmbătă demonstranților. Poliția din Aachen responsabilă cu evacuarea spune că este cea mai dificilă acțiune din ultimii ani, iar îndepărtarea protestatarilor ar putea dura săptămâni. Situația poate fi complicată și de faptul că una din case este încă în proprietatea unui localnic care nu vrea să o vândă companiei miniere.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Organizația evreiască Liga Antidefăimare reclamă antisemitismul în creștere în lume
Organizația evreiască Liga Antidefăimare reclamă antisemitismul în creștere în lume

Războiul dintre Hamas și Israel ar fi alimentat un „foc care era deja scăpat de sub control”.

Veridica News
Veridica News
05 May 2024
Armata israeliană susține că a ucis cinci „terorişti” în Cisiordania ocupată
Armata israeliană susține că a ucis cinci „terorişti” în Cisiordania ocupată

Aproape 500 de palestinieni au fost omorâți acolo de la începutul războiului din Fâșia Gaza.

Veridica News
Veridica News
05 May 2024
Paște în Ucraina: morți în Donețk, răniți la Harkov
Paște în Ucraina: morți în Donețk, răniți la Harkov

În Rusia, în mesajul său pascal, președintele Vladimir Putin nu a menționat în mod explicit războiul.

05 May 2024
24 de drone rusești lansate asupra Ucrainei de Paștele ortodox
24 de drone rusești lansate asupra Ucrainei de Paștele ortodox

Ministerul de Interne de la Moscova anunță că-l caută pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Veridica News
Veridica News
05 May 2024