Cinci întrebări pe care ți le-ai pus despre pilonul 2 de pensie (P)

Cinci întrebări pe care ți le-ai pus despre pilonul 2 de pensie (P)

Pilonul 2 de pensie, introdus în România în 2008, reprezintă un sistem privat obligatoriu prin care o parte din contribuțiile sociale ale salariaților merg către un cont individual de pensie administrat de un fond privat. Contribuția a fost gândită ca o metodă complementară pensiei de stat care să le ofere un venit suplimentar cetățenilor la retragerea din activitate.

Sunt obligat să contribui la pilonul 2 de pensii?

Conform legii,  contribuția la pilonul 2 de pensie este obligatorie pentru toate persoanele angajate care au până în 35 de ani și care contribuie la sistemul public de pensii și este opțională pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani.

Contribuția la pensia din pilonul 2 reprezintă 4.75% din suma plătită de salariat pentru asigurările sociale (CAS). Cotizația este dedusă automat din salariul angajaților și transferată către fondurile de pensii private.

Cum mă pot înscrie la pensia din pilonul 2?

Pentru a te înscrie la pensia din pilonul 2, trebuie contactată o societate de administrare a fondurilor de pensii private autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Valorile investițiilor pot fluctua în funcție de performanța piețelor financiare. De aceea, este important să existe o strategie de investiții care să se potrivească obiectivelor financiare ale contribuabilului și nivelului de risc pe care acesta este dispus să și-l asume.

Consultarea unui specialist în finanțe și căutarea de informații actualizate sunt recomandate pentru a vă asigura că sunteți la curent cu toate detaliile și modificările recente ale sistemului de pensii de pilonul 2 în România.

Care sunt avantajele fondurilor de pensii private?

Fondurile de pensii private investesc banii într-o gamă diversificată de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, imobiliare și alte investiții. În funcție de randamentul fondurilor de pensii – veniturile aduse de acestea – beneficiile contribuabilului pot crește. De altfel, pe întreaga durată de funcționare (2008-2024), fondurile de pensii private din Pilonul 2 au înregistrat un randament mediu anual de 7,7%, mult superior ratei medii anuale a inflației de 4,4% din aceeași perioadă, conform calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Contribuțiile la pilonul 2 pot fi deduse fiscal, ceea ce înseamnă plata unui impozit pe venit anual mai mic.

În plus față de contribuțiile standard la pensia din pilonul 2, contribuabilii au opțiunea de a depune voluntar sume suplimentare,  în funcție de disponibilitatea financiară a fiecăruia.

Sistemul de pensii din pilonul 2 din România este supravegheat de Autoritatea de Supraveghere Financiară care are rolul de a reglementa și monitoriza activitatea societăților de administrare a fondurilor de pensii private pentru a se asigura că acestea respectă standardele și regulamentele stabilite.

Cum aflu câți bani am economisit?

720.000 de români au în conturile personale din Pilonul 2 sume de peste 50.000 de lei fiecare, potrivit estimărilor APAPR.

Pentru a afla cât a economisit în pilonul 2 de pensii, contribuabilul își poate accesa contul online al fondului sau poate contacta administratorul fondului. Mulți administratori de fonduri oferă acces online la contul de pensii, unde se poate  vedea suma acumulată.

Dacă nu există acces online, poate fi contactat telefonic sau prin e-mail administratorul fondului pentru a solicita informații despre suma acumulată.

Când pot beneficia de contribuția la pilonul 2?

Sumele acumulate prin contribuția la pilonul 2 pot fi încasate în situația pensionării pentru limită de vârstă, când intervine invaliditatea sau în cazul decesului participantului, de către moștenitorii legali.

În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă există posibilitatea de a opta pentru pensionare anticipată, cu condiția de a îndeplini anumite criterii. De obicei, banii economisiți în cadrul pilonului 2 pot fi accesibili începând cu vârsta  limită de pensionare.

 

Acest articol este susținut de Banca Transilvania în cadrul proiectului Finanțe pe Înțelesul Tuturor by BT.

O campanie realizată via Ethical Media Alliance, pentru susținerea educației financiare.

Timp citire: 2 min