
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marți, Rusia, pentru că n-a anchetat în mod adecvat o serie de dispariții neelucidate, după arestări operate în republica autonomă nord-caucaziană Cecenia, în decembrie 2016 și ianuarie 2017. Cinci familii cecene s-au adresat Curții, după ce justiția rusă a respins plângerile lor privind dispariția și probabila asasinare, acum patru ani, a cel puțin 27 de oameni, fie homosexuali, fie suspectați de implicare în activități teroriste. Comentatorii notează că regimul instituit în Cecenia pacificată de armata rusă e profund homofob și că acuzațiile de terorism îi vizează frecvent pe toți contestatarii președintelui pro-rus Ramzan Kadîrov, calificat chiar de presa moscovită drept un despot, deosebit de crud și deosebit de prost. Judecătorii CEDO au decis că, pentru încălcarea drepturilor la viață, la siguranță și la acces la justiție, Moscova trebuie să le plătească reclamanților sume de până la 60 de mii de euro. Totalul se ridică la 367 de mii, o sumă despre care experții spun că e neobișnuit de mare în raport cu jurisprudența CEDO.
Acum două luni, CEDO a condamnat Rusia pentru violarea dreptului la viaţă şi lipsa unei anchete efective, după uciderea a trei musulmani, comisă, în 2012, de agenţi ai serviciului de securitate (FSB, ex-KGB). Mahomed Kaiauri şi Islam Taşiev, amândoi studenţi la Moscova, şi Artur Karsamauli, muncitor moscovit, au fost împuşcaţi mortal în campusul universităţii de stat din republica Inguşetia, vecină Ceceniei. Ancheta investigatorilor ruşi ar fi stabilit că victimele, care deţineau ilegal armament şi plănuiau asasinarea unui oficial, ar fi fost ucise într-un schimb de focuri cu agenţii FSB. Această teză nu e susţinută de declaraţiile niciunui martor.
Familiile celor trei presupuşi terorişti au cerut, fără succes, autorităţilor civile şi militare ruse să investigheze cu adevărat circumstanţele omuciderilor din campus. CEDO a condamnat Rusia să plătească fiecăreia dintre familii tot câte 60 de mii euro. Rusia, amintește media, e semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului și, în general, se conformează deciziilor CEDO, dacă autoritățile decid că acestea nu contravin constituției sale.