
Câteva mii de oameni au protestat la Varşovia şi în provincie faţă de politica dură antimigraţie a guvernului naţionalist polonez. Manifestanţii, adunaţi la chemarea unor organizaţii non-guvernamentale, acuză mai ales respingerea migranţilor, majoritatea originari din Orientul Mijlociu şi Africa, care încearcă să intre în ţară din Belarus. Ei spun că instituirea stării de urgenţă la frontieră împiedică organizaţiile umanitare să le acorde asistenţă refugiaţilor. Un bilanț actualizat de autoritățile poloneze ridică la şapte numărul migranților care, de foame, de frig şi de epuizare, și-au pierdut viața încercând să treacă din Belarus în Polonia.
Redactat la solicitarea guvernului, decretul prezidenţial prevede că în 183 de localități de lângă graniță e interzis accesul mass-media și al locuitorilor din alte regiuni. Riveranii trebuie să aibă un act de identitate valabil asupra lor, iar portul de armă e sever sancționat. Pe o fâșie de trei kilometri de-a lungul frontierei sunt interzise și manifestațiile. Este pentru prima oară când în Polonia se instituie starea de urgență după căderea regimului comunist, în 1989. Asociațiile presei poloneze au protestat față de ceea ce au numit privarea opiniei publice de informații din surse independente, iar opoziția de la Varșovia a acuzat guvernul că mizează pe teama de migranți pentru a-și ameliora scorul în sondajele privind intențiile de vot.
Luna trecută, Înaltul comisar pentru drepturile omului al ONU, Michelle Bachelet, le-a cerut vecinilor Belarusului să le acorde protecție solicitanților de azil care vor să treacă granița în Uniunea Europeană. Ea a amintit că legislația internațională nu interzice nimănui să solicite azil sau alte forme de protecție, că solicitările trebuie evaluate individual și că autorii acestora au dreptul la hrană, apă și asistență medicală.