Câștigatorul la limită al alegerilor parlamentare de pe 11 iulie din Bulgaria renunță la formarea unui nou guvern

Câștigatorul la limită al alegerilor parlamentare de pe 11 iulie din Bulgaria renunță la formarea unui nou guvern
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   Bulgaria's TV showman and the There Is Such A People Party leader Slavi Trifonov (C bottom) during the first session of newly elected Parliament in Sofia, Bulgaria, 15 April 2021.

Câștigatorul la limită al alegerilor parlamentare de pe 11 iulie din Bulgaria, partidului antisistem numit Există un astfel de popor (ITN), a anunțat, marți, că renunță la formarea unui nou guvern, fiindcă n-ar avea suficientă susținere în Parlament pentru instalarea acestuia. Anunțul, spun comentatorii, poate fi preludiul unui nou scrutin legislativ anticipat, al doilea numai anul acesta

Luna trecută, șeful ITN, cîntărețul și animatorul TV Slavi Trifonov, a anunțat că-și asumă constituirea unui guvern minoritar monocolor și că nu va forma nicio coaliție cu vreo altă forță politică.  Trifonov, 54 de ani, a precizat că are probleme de sănătate și nu vrea să fie premier. În echipa executivă ar fi urmat să intre mulți experți, femei și tineri necunoscuți publicului.

ITN a câștigat, remarcă presa, pe muchie de cuțit alegerile parlamentare anticipate, cu 23,91% din voturi, față de 23,69% obținute de partidul de centru-dreapta Cetățenii pentru dezvoltarea europenă a Bulgariei (GERB), care a dominat scena politică de la Sofia mai bine de un deceniu.

Socialiștii, succesori ai fostului partid unic comunist pro-sovietic, rămân pe locul al treilea, cu  13%, iar Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, a importantei minorități turce, are circa 10 procente. Alte două partide recent create, Bulgaria Democratică, favorita electoratului urban de dreapta, și Ridică-te, Bulgaria!, stânga populistă declarat anti-mafia, au 12, respectiv 5% din opțiuni. Rezultatele confirmă pronosticurile analiștilor, potrivit cărora noul Parlament unicameral de la Sofia, cu 240 de deputați, riscă să fie la fel de fragmentat politic şi ideologic ca şi cel dizolvat recent. Bulgarii au mers, iarăşi, la vot fiindcă fostul legislativ, abia ales, pe 4 aprilie, n-a putut genera o majoritate capabilă să instaleze un nou guvern. După dizolvarea Parlamentului, preşedintele Rumen Radev a desemnat un guvern interimar, dominat de fildelii săi, care gestionează problemele curente. Analiştii se tem că nici acum cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană nu va avea un Executiv capabil să învingă epidemia de COVID-19 şi să relanseze economia. Discursul din campania electorală anterioară al partidelor noi excludea orice colaborare cu GERB, socialiştii şi partidul turc, formaţiuni longevive pe scena politică şi despre care adversarii afirmă că sunt părţi ale aceluiaşi sistem corupt.

Timp citire: 1 min