
Turul decisiv, de duminică, al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți din Republica Moldova au fost câștigate de candidatul independent Nicolai Grigorișin. Acesta a primit 85% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală și citate de Radio Chișnău, și l-a devansat categoric pe contracandidatul său din partea partidului „Patrioții Moldovei”, Nicolae Chirilciuc. Prezența la vot în turul doi de scrutin a fost foarte redusă, sub 10%.
Presa din Republica Moldova scrie că, atunci când a intrat în politică, acum șapte ani, Grigorișin era cel mai sărac consilier municipal și era întreținut de soție. Potrivit declarației de avere, el nu deținea nicio proprietate și n-avea niciun venit legal. Azi e manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul Mării Negre, este fondatorul clubului de fotbal Zaria din Bălți, are două automobile și ceasuri în valoare peste 600 mii de lei moldovenești (echivalentul a circa 150 de mii de RON). Ascensiunea politică și financiară a noului edil s-ar fi produs în siajul predecesorului său, liderul populist și afaceristul Renato Usatîi, care și-a dat demisia de la primărie, fiindcă partidul său n-a trecut pragul electoral la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie.
Turul decisiv trebuia să aibă loc pe 5 decembrie, dar câștigătoarea primului tur, de pe 21 noiembrie, candidata partidului populist Șor Marina Tauber, a fost exclusă din cursa electorală. Curtea de Apel Bălți a admis solicitarea în acest sens a CEC, care o acuză pe Tauber că nu a declarat toate fondurile utilizate în campania electorală și a depășit plafonul maxim permis de lege. Ulterior, candidații de pe locurile 3 și 4, Boris Marcoci, de la partidul prezidențial pro-occidental Acțiune și Solidaritate, și Alexandr Nesterovschi, reprezentant al stângii rusofile comunistă și socialistă, și-au anunțat retragerea din cursă. Bălți, cu aproape 150 de mii de locuitori recenzați acum zece ani, este al doilea oraș ca mărime din republică, după capitala Chișinău, și e numit „Capitala nordului”. Peste 40% din populație aparține minorităților naționale, în primul rând ucraineană și rusă.