
Autoritățile sârbe au anunțat că renunță la un proiect de exploatare a unei mine de lithium, pe care ar fi urmat să-l realizeze compania anglo-australiană Rio Tinto. Decizia, anunțată de premierul Ana Brnabic, survine după săptămâni de proteste ale organizațiilor ecologiste și cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale. Administrația președintelui Aleksandar Vucic, remarcă analiștii, încearcă să le facă pe plac alegătorilor, după ce întreaga societate sârbă a fost agitată de subiectul minei. Rio Tinto urma să exploateze unul dintre cele mai importante zăcăminte de lithium din Europa, situat în vestul Serbiei, lângă orașul Loznica. Atât localnicii, cât și ecologiștii au acuzat secretomania care înconjoară proiectul și refuzul autorităților și companiei de a publica rapoartele privind impactul proiectului asupra mediului. Săptămâni în șir, mii de oameni au ieșit în stradă, la Belgrad și în provincie, pentru a protesta față de riscul ca regiunea să fie otrăvită de exploatarea minieră.
Totodată, decizia de a renunța la contractul cu Rio Tinto e anunțată la câteva zile după expulzarea jucătorului Novak Djokovic din Australia.
Un metal ușor, lithiumul este utilizat în fabricarea bateriilor de mașină. Numai Uniunea Europeană estimează că, până în 2030, va avea nevoie de cantități de lithium de 18 ori mai mari decât în prezent pentru automobilele fabricate pe teritoriul său. Firma anglo-australiană plănuia să investească peste două miliarde de euro în explotarea zăcământului de la Loznica, descoperit în 2014 și care, potrivit experților, ar asigura necesarul pentru mai bine de un milion de vehicule electrice pe an. Rio Tinto, amintesc comentatorii, are o reputație mai degrabă proastă. În 2020, câțiva înalți responsabili ai companiei au fost nevoiți să demisioneze, după ce angajații lor au dinamitat un sit vechi de 46.000 de ani, considerat sacru de comunitatea aborigenă din Australia.